Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί Μέρκελ και Μακρόν μάλωσαν την Ελλάδα πίσω από τις κλειστές πόρτες

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί Μέρκελ και Μακρόν μάλωσαν την Ελλάδα πίσω από τις κλειστές πόρτες

Στη γωνία στριμωγμένη βρέθηκε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής για τη μετάλλαξη Δέλτα και το γεγονός ότι αποφάσισε να δέχεται τουρίστες εμβολιασμένους με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια.

Η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο για την Ευρώπη και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στριμωγμένος στη Σύνοδο Κορυφής.

Πρώτο θέμα στο πρακτορείο Bloomberg φιγουράρουν οι πληροφορίες ότι Αγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν «μάλωσαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί η χώρα μας δέχεται ελεύθερα τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα που δεν έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, όπως τα κινεζικά και το Ρωσικό Sputnik-V.

Το πρακτορείο γράφει ότι αυστηρή κριτική άσκησαν στη χώρα μας και σε άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν για την ελεύθερη υποδοχή επισκεπτών που εμβολιάστηκαν με κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, υποδεικνύοντας έτσι την πιθανότητα να επιβληθούν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε το λόγο και είπε ότι κράτη μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τον το εμβόλιο Sputnik παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα και ενώ δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία έχει σημάνει το συναγερμό στην Ευρώπη.

Αυτοί οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνομιλία.

Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Μέρκελ, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η πλειοψηφία των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.

Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε στο πλευρό της Μέρκελ, με τους δύο να συζητούν μια πιθανή απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

Προηγουμένως η Μέρκελ είχε πει σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι θα θίξει τα προβλήματα στα συνοριακά καθεστώτα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για χώρες εκτός ΕΕ. «Ακόμα και σήμερα, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην συντονίζονται επαρκώς για τις αφίξεις από τρίτες χώρες, ειδικά όσων προέρχονται από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού,», είπε.

Στην ΕΕ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι με τα ίδια πρότυπα και ότι το μπλοκ μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση από λοιμώξεις, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Με τίτλο «Μέρκελ και Μακρόν ζητούν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μαλώνουν την Ελλάδα για χαλαρό νομικό πλαίσιο», το αμερικανικό Bloomberg δημοσιεύει άρθρο στο οποίο υποστηρίζει πως Παρίσι και Βερολίνο τα «έβαλαν» με την Αθήνα αναφορικά με τον σχεδιασμό της εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Ποια εμβόλια δέχεται η Ελλάδα

Την απόφαση της Επιτροπής για τον κορωνοϊό να εγκρίνει και άλλα εμβόλια ως ικανά αποδεικτικά εισόδου στη χώρα, πέραν εκείνων που χορηγούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη, είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Συγκεκριμένα, δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnik (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

πηγη