Ηχηρό «καμπανάκι» Μέρκελ για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ευρώπη

Ηχηρό «καμπανάκι» Μέρκελ για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ευρώπη

Η καγκελάριος τονίζει την ανάγκη συντονισμού στην Ε.Ε., ενώ η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς • Παρατηρήσεις και στην Ελλάδα.

Για ακόμα μια φορά, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την πορεία της νόσου Covid-19 στη γηραιά ήπειρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη βρίσκεται πάνω «σε λεπτό πάγο». 

Κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ εκδήλωσε την απογοήτευσή της, αναφερόμενη σε «ασυνέπειες» που παρατηρούνται όσον αφορά στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε. 

Σύμφωνα με το Politico –που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες– η καγκελάριος προέβη σε παρατηρήσεις προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η χώρα μας επιτρέπει την είσοδο στους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό σκεύασμα Sputnik, το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Στο πλευρό της Μέρκελ φέρεται να συντάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας κι ο ίδιος την έλλειψη συντονισμού των χωρών-μελών της Ε.Ε. για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επιπλήξει την Πορτογαλία, η οποία επέτρεψε την είσοδο Βρετανών τουριστών, τη στιγμή που η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις κυβερνήσεις των χωρών.

«Προφανώς ανησυχούμε για την παραλλαγή Δέλτα»

Η καγκελάριος δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της, όσον αφορά τον προβληματισμό της για την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα. Κατά την προσέλευσή της στην ευρωπαϊκή Σύνοδο, δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη. «Προφανώς ανησυχούμε για την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ccbw0kezkz7d-sf

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμανουέλ Μακρόν, που δήλωσε ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή η οποία εμφανίσθηκε αρχικά στην Ινδία, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται ότι πλήττει τους ανθρώπους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες.

Εμβόλια και Δέλτα

Η προειδοποίηση της Μέρκελ έρχεται τη στιγμή που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υγείας δηλώνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων στην Ε.Ε. μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να διακόψει τα σχέδια άρσης των περιορισμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η βρετανική παραλλαγή (Άλφα) που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπληξε την Ευρώπη στις αρχές του τρέχοντος έτους, ωστόσο η Δέλτα (που πλέον κυριαρχεί στη Βρετανία) θεωρείται 40%-60% πιο μεταδοτική.

Η Αντρέα Άμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), δήλωσε την Τετάρτη ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Delta κατέδειξε τη σημασία της επιτάχυνσης των εμβολιασμών στην Ευρώπη, καθώς «τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί επίσης να μολύνει άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση των διαθέσιμων εμβολίων». Δύο δόσεις προσφέρουν «υψηλή προστασία» έναντι της παραλλαγής Δέλτα,  πρόσθεσε. 

Σημειώνεται πάντως ότι το Ισραήλ, με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, καταφεύγει ξανά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους,  εξαιτίας της εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από τη λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική. Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Το κείμενο συμπερασμάτων 

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού, επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid-19, οι «27» ηγέτες της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι «27».

Εξάλλου, τονίζουν ότι «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας.»

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή αλληλεγγύη της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και η καθολική πρόσβαση σε αυτά, ιδίως μέσω του μηχανισμού COVAX. «Όλες οι χώρες παραγωγής και οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς εμβολίων, πρώτων υλών, θεραπειών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19, παγκοσμίως και να συντονίσουν τη δράση σε περίπτωση κωλύματος στην προμήθεια και διανομή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε η 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για τη σύσταση ειδικής συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση της Πανδημίας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες».

Τέλος, στα συμπεράσματά τους, οι «27» τονίζουν ότι συζήτησαν τα αρχικά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία και καλούν την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να εργαστεί για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας, της ικανότητας αντιμετώπισης και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις.

πηγη