Μετά τους πυραύλους, σε πυρηνικά και διάστημα στρέφεται η Τουρκία

Μετά τους πυραύλους, σε πυρηνικά και διάστημα στρέφεται η Τουρκία, Ιωάννης Αναστασάκης

Το τελευταίο όνειρο της Τουρκίας είναι η εξαγγελία ότι μέχρι το 2030 θα μεταφέρει όχημα στη Σελίνη. Προ μηνών η εξαγγελία των τουρκικών διαστημικών ταξιδιών συνοδεύτηκε από εικόνες δοκιμών ενός δέσμιου κινητήρα που η Τουρκία αναπτύσσει για να πραγματοποιήσει τις διαστημικές πτήσεις. Ταυτόχρονα τα λόγια του προέδρου Ερντογάν ότι: «Οι τρούλοι είναι τα κράνη, οι μιναρέδες είναι οι λόγχες και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες» πιστοποιούν ότι πρόκειται για νεοοθωμανική μισαλλοδοξία.

Η εξαγγελία των διαστημικών ταξιδιών υποκρύπτει και συγκαλύπτει τους πραγματικούς τουρκικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς και το μέλλον της Ευρώπης. Το όνειρο της Τουρκίας θα εξελιχθεί σε εφιάλτη της Ευρώπης. Από την παρελθούσα περίοδο των καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει την τεχνολογική βάση που ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη τακτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Σήμερα το τουρκικό πυραυλικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει υπερσύγχρονους πυραύλους του συστήματος Bora που έγινε επιχειρησιακό το έτος 2016. Είναι ένα προϊόν της εγχώριας βιομηχανίας Rokestan και έχει μέγιστη εμβέλεια τα 280+ χιλιόμετρα με εκρηκτική κεφαλή 470 κιλών. Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν, ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία, όπως αυτή ελέγχεται κρατικά μέσω του υφυπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας (Undersecretary for Defence Industry), έχει την άμεση δυνατότητα και τεχνογνωσία να αυξήσει στο εγγύς μέλλον την εμβέλεια των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων από τα 280 στα 750 χιλιόμετρα.

Η συνεχεια του αρθρου εδω