Μία τρύπα στο νερό έκανε η Δύση 20 χρόνια στο Αφγανιστάν

Μία τρύπα στο νερό έκανε η Δύση 20 χρόνια στο Αφγανιστάν, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η επέλαση των Ταλιμπάν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αποδεικνύει ότι η εικοσάχρονη παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, δεν κατάφερε να επιβάλλει την ειρήνη στην αιματοβαμμένη χώρα. Η Δύση δεν κατάφερε να κερδίσει “τις καρδιές” των Αφγανών με αποτέλεσμα το ξέσπασμα ενός εμφυλίου να είναι ορατό. Τα πάθη για την εξουσία που πάντα υπήρχαν βρήκαν την ευκαιρία να αναδειχθούν εκ νέου, με αποτέλεσμα εκτός από τους Ταλιμπάν να έχουν εμφανιστεί και πολέμαρχοι.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την 1η Μαΐου και παρέδωσαν ορισμένες βάσεις στις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ οι Ταλιμπάν κατέλαβαν κάποιες περιοχές αμαχητί. Η κυβέρνηση της Καμπούλ παραδέχεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο αριθμό περιοχών και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν βάσει της τακτικής τους αρκετές υποχωρήσεις, προκειμένου να σώσουν ζωές πολιτών.

Οι νίκες των Ταλιμπάν ενισχύουν την ευρεία αντίληψη ότι επικρατούν έναντι μίας κυβέρνησης που στερείται στρατηγικής και ηγεσίας. Έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες επιθέσεις στις βόρειες περιοχές του Αφγανιστάν, προχωρώντας πέρα από τα νότια προπύργιά τους καθώς αποσύρονται οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις.

Η συνεχεια του αρθρου εδω