Επικουρικές συντάξεις: Επικοινωνιακή επίθεση ζητούν υπουργοί, φοβούνται αντιδράσεις

Επικουρικές συντάξεις: Επικοινωνιακή επίθεση ζητούν υπουργοί, φοβούνται αντιδράσεις

«Eπιθετική» καμπάνια ενημέρωσης για τις επικουρικές συντάξεις ζήτησαν υπουργοί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα τέλη Ιουλίου, πριν το κλείσιμο της βουλής, ή το αργότερο αμέσως μόλις ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες της, θα καταθέσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης.

Το ανακοίνωσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iEidiseis, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκη στο κλείσιμο της μακράς συζήτησης επί του σχεδίου νόμου που πραγματοποιήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση που προηγήθηκε, πολλοί από τους υπουργούς που πήραν τον λόγο ανέδειξαν την ανάγκη να υπάρξει μία ολοκληρωμένη, «επιθετική» καμπάνια ενημέρωσης, η οποία θα συνοδεύεται και από παραδείγματα άλλων χωρών για τα οφέλη του νέου συστήματος, ιδιαίτερα στους νέους ασφαλισμένους, καθώς, όπως είπαν, πρόκειται για ένα δυσνόητο ζήτημα και η αντιπολίτευση έχει πάρει ήδη θέση «μάχης», μιλώντας για νομοσχέδιο που οδηγεί τις επικουρικές συντάξεις σε επικίνδυνες ατραπούς.

«Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι με το νέο σύστημα, θα έχουν κίνητρο να ασφαλιστούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι που οι εργοδότες τους επιλέγουν να τους απασχολούν ανασφάλιστους αλλά και όλους εκείνους που επιλέγουν είτε αποκλειστικά τη «μαύρη εργασία» είτε τη μερική ασφάλισή τους, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι σε βάθος χρόνου θα βγουν κερδισμένοι», φέρεται να τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή είναι μία πτυχή που πρέπει να αναδειχθεί με ένταση, ιδιαίτερα στους πρωτοεισερχόμενους στο εργασιακό πεδίο και τους νέους που είναι κάτω των 35 ετών.

«Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέξαμε συνειδητά στον τίτλο του νομοσχεδίου να αναδεικνύονται οι νέοι, συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης. Πρόσθεσε, δε, ότι ειδικά για κάποιες κατηγορίες, όπως οι έμποροι, οι γιατροί, αλλά και οι αγρότες οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν επικουρική σύνταξη, έχουν πρόσθετο λόγο να επιλέξουν τον ατομικό «κουμπαρά».

Ο υπουργός Εργασίας αλλά και ο υφυπουργός, αρμόδιος για το νομοσχέδιο κ. Π. Τσακλόγλου δέχθηκαν και τα σχόλια άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου που θα ήθελαν μία ακόμα πιο φιλελεύθερη, όπως τη χαρακτήρισαν, μεταρρύθμιση, όπου ο νέος φορές δεν θα τελεί υπό το κράτος.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό, πάντως, είναι ότι ο νέος φορέας για την κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος φορέας μέχρι το τέλος του, καθώς έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει την κατάλληλη κτιριακή υποδομή, θα έχει επιλεγεί ο επικεφαλής και θα έχει επιτευχθεί μια βασική στελέχωσή του, καθώς και θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη των επιμέρους λειτουργιών του.

Όπως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου, θα χρειαστεί να στελεχωθεί με έως 50 εργαζόμενους, ενώ ήδη υπάρχει στενή συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρ. Πιερρακάκη, για τα τεχνολογικά συστήματα του νέου φορέα. Παράλληλα, όπως τόνισε, θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων όπου, κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου, θα κατευθύνονται και θα επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού του κουμπαρά. «Κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών του και των αποδόσεών τους, ενώ από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, δεν επηρεάζεται ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφισταμένου συστήματος» κατέληξε ο υφυπουργός.

πηγη