ΕΕ: Χωρίς αποφάσεις για τις σχέσεις με Τουρκία

Πανδημία, οικονομική ανάκαμψη, μετανάστευση και οι σχέσεις της ΕΕ με Τουρκία και Ρωσία στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Βρυξέλλες, Grand Place I Ουράνιο Τόξο

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομική ανάκαμψη, η μετανάστευση και οι σχέσεις με την Τουρκία και τη Ρωσία, είναι τα βασικά θέματα της σημερινής πρώτης μέρας της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με την πανδημία οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να χαιρετίσουν την πρόοδο στους εμβολιασμούς, ζητώντας να συνεχιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στην αντιμετώπιση παραλλαγών του ιού, αλλά και στη διευκόλυνση των ταξιδιών ενόψει και της επίσημης λειτουργίας του ψηφιακού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου.

Σε σχέση με την οικονομία, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αισιόδοξες, ενώ η έγκριση των εθνικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν με τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό, κάτι που θα χαιρετίσουν σήμερα οι ηγέτες.

Κυπριακό: Ελλάδα και Κύπρος θέλουν αναφορά στα συμπράσματα της Συνόδου

Λευκωσία
Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν αναμένονται αποφάσεις όσο βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διερευνητικές για το Κυπριακό

Για το μεταναστευτικό θα συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για χορήγηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την ανανέωση της συμφωνίας χρηματοδότησης της διαβίωσης των προσφύγων από τη Συρία. Προτείνεται επίσης η διάθεση μέσω συνεισφορών κρατών μελών 2,2 δισ. ευρώ στην Ιορδανία και το Λίβανο για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Πάντως, για το θέμα αυτό δεν θα ληφθούν αποφάσεις στην παρούσα σύνοδο.

Για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, δεν αναμένονται επίσης αποφάσεις, δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, καθώς και εκείνες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Απλώς Ελλάδα και Κύπρος θέλουν να υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα της συνόδου, σύμφωνα με την οποία η τουρκική θέση για δύο κράτη στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Τέλος, οι «27» θα εξετάσουν απόψε στη διάρκεια του δείπνου το κατά πόσον θα πρέπει να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που διαμορφώνουν έναντι της Μόσχας. Υπέρ μια τέτοιας συνάντησης τάχθηκαν χθες η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες αναμένεται να κάνουν κοινή εισήγηση προς αυτήν την κατεύθυνση στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

πηγη