ΑΝΩ ΚΑΤΩ

Επεσαν οι μάσκες!

Επεσαν οι μάσκες!

Η περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων και ειδικά η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αποτελεί ένα γεγονός κατ’ αρχάς ελπιδοφόρο. Την ίδια ώρα όμως δημιουργείται εύλογη ανησυχία εξαιτίας ορισμένων κινδύνων που ελλοχεύουν, στη διόλου απίθανη περίπτωση που οι επίμαχες αποφάσεις παρερμηνευτούν.

Στα θετικά της εξέλιξης είναι η διαφαινόμενη πτωτική πορεία της πανδημίας. Αναμφίβολα, η σταδιακή ύφεση που καταγράφεται σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους από κορονοϊό είναι κάτι που προφανώς συνυπολόγισαν επιστήμονες και αρμόδιες αρχές, ανάβοντας το πράσινο φως ουσιαστικά για το τέλος όσων απαγορεύσεων είχαν απομείνει.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν ολέθριο για τις μέχρι τώρα προσπάθειες, τις στερήσεις και την υπομονή που έχει επιδείξει η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, να θεωρηθούν οι εν λόγω ανακοινώσεις ταυτόσημες με την οριστική λήξη του συναγερμού και άρα με την πλήρη υποχώρηση της πανδημίας.

Κρίνοντας πάντως από τις εικόνες των τελευταίων ημερών σε δρόμους, καφετέριες, εστιατόρια και παραλίες (όσοι βρέθηκαν του Αγίου Πνεύματος σε παραθαλάσσια μέρη και νησιωτικούς προορισμούς μπορούν να το επιβεβαιώσουν), οι φόβοι αυτοί ενισχύονται από τη λανθασμένη αίσθηση που τείνει να επικρατήσει στον κόσμο ότι έχουμε ήδη ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό!

Θα ήταν ευχής έργο να είχαμε όντως φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, ωστόσο απέχουμε πολύ από αυτό το επίπεδο. Ο ιός δυστυχώς εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και το τείχος ανοσίας αργεί ακόμη να χτιστεί, ώστε να μπορούμε να αισθανόμαστε πραγματικά ασφαλείς και προστατευμένοι. Κατά συνέπεια, μπορεί οι μάσκες να βγαίνουν υπό προϋποθέσεις, αλλά η υπερβολική χαλάρωση είναι προς το παρόν απαγορευμένη, αν θέλουμε φυσικά να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα και νέες καταστροφικές καραντίνες.

πηγη