Αναστασιάδης: Δεν θα μετατρέψω την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας

By Cypriot Newsroom / Published on: June 23, 2021

Αναστασιάδης: Δεν θα μετατρέψω την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας

«Δεν θα επιτρέψω για όσο βρίσκομαι στην εξουσία, ή υπηρετώντας την εντολή του λαού να μετατρέψω την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ersin Tatar που επανέλαβε την πρόταση του για δυο ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι διεμήνυσε μέσω της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Jane Holl Lute που συνάντησε την Τρίτη το πρωί, την ετοιμότητα της Κύπρου για διάλογο, αλλά και την άρνηση στο να δεχθεί ως προαπαιτούμενο την αναγνώριση της όποιας κυριαρχικής τάχα ισότητας αξιώνει η Τουρκία, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «θέτοντας ως ύψιστη των προτεραιοτήτων μας το εθνικό μας θέμα, επιλέγουμε την οδό του ειρηνικού διαλόγου, επιδιώκοντας να επιτύχουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή».

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Jane Holl Lute, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε τις προτάσεις του για ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως αυτά έχουν γνωστοποιηθεί στον ΓΓ των ΗΕ σε επιστολή που του απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και όπως αυτά κατατέθηκαν κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου. Εξέφρασε την ίδια στιγμή, την ετοιμότητα του, αν ο Γενικός Γραμματέας το κρίνει χρήσιμο, για κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή με τον ΓΓ των ΗΕ Antonio Guterres στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, με τον οποίο θα συζητήσει το όλο φάσμα του Κυπριακού και θα θέσει εκ νέου στον ΓΓ των ΗΕ τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar μετά τη συνάντηση του με την Jane Holl Lute, δήλωσε ότι αξιολόγησαν την άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΕ στις 27-29 Απριλίου και υπενθύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις πλευρές στη Γενεύη για να μάθει «τις νέες ιδέες» τους.

«Εμείς συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το κράτος μας και θα συνεχίσουμε να το υπερασπιζόμαστε. Είπαμε σήμερα στην Lute ότι διατηρούμε τη θέση μας στη Γενεύη (δυο ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο που βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα).», σημείωσε ο Tatar.

«Δεν θα μεταφέρουμε ποτέ την κυριαρχία μας στο τραπέζι των παζαριών, είναι άλλωστε κεκτημένο δικαίωμα μας. Μια διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει στη βάση της κυριαρχίας, με τη συνεργασία δυο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα. Στο στάδιο που βρισκόμαστε, είμαστε έτοιμοι για κάθε άτυπη συνάντηση, αυτό είπα στη Lute», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar./ibna