Αναγνωρίζουν τα θύματα, εξισώνοντάς τα

Αναγνωρίζουν τα θύματα, εξισώνοντάς τα

«Κανείς δεν θρήνησε περισσότερα θύματα σε αυτόν τον πόλεμο από τους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης – και όμως αυτά τα εκατομμύρια δεν έχουν καταγραφεί τόσο βαθιά στη συλλογική μνήμη αυτής της χώρας όπως απαιτούν τα βάσανά τους και η ευθύνη των Γερμανών».

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γερμανορωσικό Μουσείο του Βερολίνου, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ως «αιτία ντροπής για την Γερμανία την εισβολή στην Σοβιετική Ένωση πριν 80 χρόνια».

Το να λέγεται η αλήθεια από πολιτικούς που έχουν στηρίξει διαχρονικά νεοφιλελεύθερες πολιτικές ή συνεισφέρουν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους στη δυτική προπαγάνδα που πασχίζει να διαστρεβλώσει και να ξαναγράψει την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι το αυτονόητο. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι πολιτικοί εκπροσωπούν την ατμομηχανή της Ε.Ε, που αναπαράγει τη θεωρία των δύο άκρων, χρηματοδοτεί φασιστικές οργανώσεις (από το 2014 μέχρι σήμερα έχει δώσει περισσότερα από 2,3 εκατ. ευρώ) και πρωτοστατεί στην υλοποίηση δράσεων που εξισώσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό.

Ωστόσο, δεν θα έπρεπε καν να στεκόμαστε σε τοποθετήσεις σαν κι αυτές, αν η Ε.Ε και οι άρχουσες τάξεις των κρατών – μελών της δεν προσπαθούσαν συντεταγμένα εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια να υποβαθμίσουν τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην εξόντωση του φασισμού και να εξάρουν τον αγώνα των ΗΠΑ, μετατρέποντας ακόμα και την Ημέρα της Αντιφασιστικής νίκης των λαών σε Ημέρα της Ευρώπης, για να αποφεύγονται επικίνδυνες συνάψεις και συσχετισμοί ικανοί να οδηγήσουν σε τριγμούς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ειδικότερα, το 1945, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, το 57% των ερωτηθέντων πίστευε πως η Σοβιετική Ένωση είχε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην νίκη του ναζισμού, ποσοστό που μειώθηκε το 1994 στο 25% και στο 23% το 2015, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των ΗΠΑ – από 20% το 1945 σε 54% το 2015 (Πηγή: δημοσκοπήσεις IFOP 1945, 1994, 2004, 2015).

Για το γεγονός ότι τα 27 εκατομμύρια θύματα της Σοβιετικής Ένωσης, από τα οποία τα 14 εκατομμύρια ήταν άμαχοι, «δεν έχουν καταγραφεί τόσο βαθιά στη συλλογική μνήμη» όπως υποστηρίζει ο κ. Στάινμαϊερ, καθώς και για το ότι στην εκδήλωση του Γερμανορωσικού Μουσείου δεν παρευρέθηκαν επτά από τα δεκαπέντε πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, όπου τα κομμουνιστικά σύμβολα απαγορεύονται ενώ πρώην συνεργάτες των ναζί αναγνωρίζονται ως ήρωες απολαμβάνοντας προνόμια και κοινωνικές παροχές, υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η Ε.Ε, που φροντίζει σταθερά να ξεχνάει ότι «χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει…»

πηγη