Τί αποκάλυψε στη DIA ο αποστάτης Κινέζος υφυπουργός Ασφαλείας Ντονγκ

Τί αποκάλυψε στη DIA ο αποστάτης Κινέζος υφυπουργός Ασφαλείας Ντονγκ, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η Δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικές και σε κινεζικές αντικαθεστωτικές ιστοσελίδες, καθώς και στο Twitter, ο ανώτατος αξιωματούχος της κινεζικής Κρατικής Ασφάλειας Ντονγκ Τζινγκούι αυτομόλησε στα μέσα Φεβρουαρίου, πετώντας από το Χονγκ Κονγκ προς τις ΗΠΑ με πρόσχημα ότι θα επισκεφθεί την κόρη του Ντονγκ Γιανγκ που σπουδάζει σε πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια. Από τότε έχει αυτομολήσει και συνεργάζεται με την DIA (Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας του Πενταγώνου).

Ο Ντονγκ ήταν επί μακρόν αξιωματούχος στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, γνωστό και ως Guoanbu. Το στοιχεία του, όπως αυτά παρουσιάζονται σε ανοιχτές πηγές δείχνουν ότι ήταν υπεύθυνος για τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας εντός της Κίνας, από τότε που προήχθη σε υφυπουργό τον Απρίλιο 2018. Εάν οι ιστορίες είναι αληθινές, ο Ντονγκ θα είναι ο υψηλότερα ιστάμενος αποστάτης στην ιστορία της Κίνας.

Το “εάν” υπεισέρχεται στην υπόθεση καθώς αναφορές σε κινεζικά ΜΜΕ στις 18 Ιουνίου ισχυρίστηκαν ότι ο Ντονγκ είχε απευθύνει χαιρετισμό σε συμπόσιο αντικατασκοπείας, προειδοποιώντας τους Κινέζους πράκτορες να προσέχουν ανθρώπους στο εσωτερικό των υπηρεσιών που συνεργάζονται με «αντι-κινεζικές δυνάμεις». Φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση δεν υπάρχουν, ούτε αναφέρεται η τοποθεσία που αυτή έλαβε χώρα.

Η αυτομόληση Κινέζων παραγόντων στο παρελθόν έχει προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς και καρατομήσεις. Η Κίνα δεν συγχωρεί αυτές τις συμπεριφορές και επιδιώκει την εκτέλεση των αυτόμολων. Κάποιοι συμπεραίνουν ότι επειδή δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αναστάτωση, ο Ντονγκ δεν έχει αυτομολήσει. Είναι γεγονός, όμως, ότι το όνομά του δεν υπάρχει πλέον στην  επίσημη ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου. Από αυτή, μάλιστα, έχουν αφαιρεθεί και αναφορές σε άλλους υφυπουργούς.

Η συνεχεια του αρθρου εδω

πηγη