Συμπαίκτες “νταβατζήδων” και τοποτηρητές γερμανικών συμφερόντων

Συμπαίκτες "νταβατζήδων" και τοποτηρητές γερμανικών συμφερόντων, Παντελής Οικονόμου

Ο νόμος για τα εργασιακά που ψηφίστηκε στην Βουλή, πέρα και πάνω από επί μέρους διατάξεις, έχει ένα και μόνον ένα κύριο θέμα: την διαιώνιση του 8ωρου. Και αιτιολογική βάση δυο γνωστά επιχειρήματα: Πρώτον, η erga omnes “κοινή λογική” όλο και πιο χαμηλοί μισθοί και ημερομίσθια (αυτό σημαίνει διαιώνιση του 8ώρου παρά τα, επί δεκαετίες, αλλεπάλληλα κύματα εισαγωγής νέων τεχνολογιών και μεθόδων οργάνωσης στην παραγωγή) είναι επιβεβλημένοι για να μην κλείσουν επιχειρήσεις, αφήνοντας ακόμα περισσότερους χωρίς δουλειά.

Δεύτερον, το προς μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες “κλείσιμο του ματιού”: η κυβέρνηση απορρίπτει την, κατ’ αρχήν, εύλογη αξίωση για μείωση των ωρών εργασίας για χατήρι τους. Φυσικά, η “κοινή λογική” και το “κλείσιμο του ματιού” είναι οι δυο όψεις του ίδιου κίβδηλου νομίσματος: όλο και πιο χαμηλοί μισθοί και ημερομίσθια δεν είναι ούτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα επιχείρησης, ούτε αποδοτική μέθοδος αύξησης της παραγωγικότητας.

Ακόμα και οι μεγάλες περικοπές μισθών της περασμένης δεκαετίας ούτε την αύξηση των “λουκέτων” και την εκτίναξη της ανεργίας απέτρεψαν, ούτε γύρισαν το εμπορικό μας ισοζύγιο από αρνητικό σε θετικό. Μάθαμε, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι η ένταση εκμετάλλευσης της εργασίας είναι λάθος εργαλείο για επιχείρηση σε χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ. Και η μετονομασία της “διαιώνισης του 8ώρου” σε “προστασία” του από την κυβέρνηση, “βάζει ψύλλους στ’ αυτιά μας” ότι αυτό το λάθος… δεν γίνεται κατά λάθος!

Η συνεχεια του αρθρου εδω