“Παγώνει” η κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία

Η ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ για την εθνική ομάδα της χώρας του,την οποία αποκάλεσε “Μακεδονία” φαίνεται ότι δίνουν την αφορμή στην κυβέρνηση για να “παγώσει” την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της Καθημερινής που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Η κύρωση των μνημονίων είχε προσδιοριστεί για τις 10 Ιουλίου. Το θέμα που προέκυψε με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας όμως φαίνεται ότι αλλάζει τα σχέδια. Ο Ζόραν Ζάεφ παρά τις δηλώσεις του ότι “το θέμα θα λυθεί”, με την ανάρτησή του στο twitter επιδείνωσε την κατάσταση.

Την υποχρέωση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, σε tweet αναφέρει: «Ο κ. Ζάεφ οφείλει, όπως δεσμεύθηκε πριν από λίγες μέρες, να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι αυτή προβλέπει για την ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως άλλωστε και για όλες τις δημόσιες οντότητες της γείτονος».

Μεταξύ των τριών μνημονίων είναι και αυτό που έχει να κάνει με την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

πηγη