Η επικράτηση του Facebook και οι θολές σχέσεις του με τη μυστική υπηρεσία NSA

Η επικράτηση του Facebook και οι θολές σχέσεις του με τη μυστική υπηρεσία NSA, Γιώργος Ηλιόπουλος

Ένα από τα φαινόμενα που προβληματίζουν με την μετεωρική τους άνοδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πηγάζει από την σχεδόν απίστευτη δυναμική του πασίγνωστου Facebook. Από μερικούς χιλιάδες χρήστες το 2004, φθάνει το 2020 στα 2,7 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση, αποτελώντας πλέον το μεγαλύτερο, αλλά και ισχυρότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του πλανήτη.

Αν και το τεράστιο πλέον ψηφιακό του ίχνος στην υδρόγειο δεν έχει ίσως εξελιχθεί τυχαία, η δημοφιλία του παραμένει ανυπέρβλητη στις περισσότερες χώρες, αλλά δεν έχει προκύψει ακαριαία και υπάρχουν τόποι στους οποίους ακόμα δεν έχει διεισδύσει. Η πορεία του προς την παντοδυναμία σταθεροποιείται το 2008 και εξελίσσεται σταθερά χωρίς διακυμάνσεις έως το 2020. Το μέσον που αναπτύσσεται χάρη στο πάθος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αρχικά εμφανίζεται με την ονομασία Facemash, αποτελώντας έναν ιστότοπο επικοινωνίας για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Harvard και σύντομα αποκτά μεγάλη δημοφιλία στους φοιτητικούς κύκλους.

Πριν από το 2008 στο διαδίκτυο κυριαρχούν πρωτοπόρα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το MySpace και το Hi5, ενώ στην Βραζιλία και στην Ινδία δημοφιλέστερο εμφανίζεται το Orkut της Google και στην νοτιοανατολική Ασία το Friendster. Το 2009 πάντως το Facebook ανακηρύσσεται στο πλέον δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην Βόρειο, Κεντρική και Νότιο Αμερική, στην Ευρώπη, την Νότιο Ασία και στην Ωκεανία, ενώ το Orkut εξακολουθεί να κυριαρχεί στην Βραζιλία έως το 2011.

Η συνεχεια του αρθρου εδω