Τα νέα εμβόλια στον πόλεμο των μεταλλάξεων

Τα νέα εμβόλια στον πόλεμο των μεταλλάξεων, Όλγα Μαύρου

Δυσάρεστα τα νέα από το εμβόλιο, στο οποίο επένδυαν οι Γερμανοί αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι, το σχετικά φθηνό CureVac, που έδειξε όμως αποτελεσματικότητα μόλις 47%. Πρόκειται για εμβόλιο mRNA, όπως της Pfizer και της Moderna και έως τώρα κυριαρχούσε η αισιοδοξία πως θα είναι σημαντικό για το οπλοστάσιο της Ευρώπης, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εν τω μεταξύ θετικά είναι τα αποτελέσματα από ένα εμβόλιο νέας τεχνολογίας, που είναι αμερικάνικο, το Novavax, αλλά και από ένα κουβανέζικο.

Όσον αφορά στο γερμανικό εμβόλιο, οι παρασκευαστές, βλέποντας τις σπάνιες αλλά υπαρκτές παρενέργειες άλλων εμβολίων της ίδια κατηγορία (ή και για να περιορίσουν μελλοντικές παρενέργειες) σκέφτηκαν να βάλουν μικρότερη ποσότητα mRNA ανά δόση. Η κλινική δοκιμή υποδηλώνει ότι η χαμηλότερη ποσότητα ή η μη τροποποιημένη προσέγγιση μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, έναντι ακόμα και της βρετανικής μετάλλαξης απέναντι στην οποία όλα τα άλλα υπάρχοντα εμβόλια είναι σε σημαντικό βαθμό αποτελεσματικά. Στην μετάλλαξη Delta, την ινδική, ήταν πλήρως αναποτελεσματικό.

Στην γραμμή έγκρισης είναι πάντως το αμερικανικό Novavax που δεν είναι τύπου mRNA αλλά δεν έχει ούτε αδενοϊό, παρά χρησιμοποιεί μια τρίτη τεχνολογία. Παρασκευάζεται από μια σταθεροποιημένη μορφή της πρωτεϊνικής ακίδας S του SARS-CoV-2 με τη χρήση τεχνολογίας νανοσωματιδίων. Περιέχει επίσης ένα ανοσοενισχυτικό, ώστε να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία ανοσιακής μνήμης.

Η συνεχεια του αρθρου εδω