Σερβία: Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τις συνταγματικές αλλαγές

Σερβία: Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τις συνταγματικές αλλαγές

Οι διαβουλεύσεις για τις συνταγματικές αλλαγές στη Σερβία ξεκίνησαν σήμερα στο Σερβικό Κοινοβούλιο στις 9:00 π.μ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ivica Dačić, η πρωθυπουργός Ana Brnabić, η Υπουργός Δικαιοσύνης Maja Popović, η Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων και Νομοθεσίας Jelena Zarić Kovačević και άλλοι.

Οι βουλευτές ενέκριναν πρόσφατα την πρόταση της κυβέρνησης της Σερβίας για αλλαγή του Συντάγματος, διεξήχθησαν δημόσιες ακροάσεις σε αρκετές πόλεις της Σερβίας και τώρα είναι η σειρά της Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων, η οποία πρέπει να συντάξει τροπολογίες, δηλαδή το κείμενο των τροπολογιών του Συντάγματος.

Η ανώτατη νομοθετική πράξη πραγματοποιείται στον τομέα της δικαιοσύνης και αφορά τον τρόπο εκλογής δικαστών και εισαγγελέων.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο στις 7 Ιουνίου ότι «οι αλλαγές στο Σύνταγμα στον τομέα της δικαιοσύνης, οι οποίες οδηγούν στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, γίνονται κυρίως για χάρη των πολιτών, καθώς θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και ελπίζουν να δημιουργήσουν μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση».

Η Brnabić δήλωσε ότι «η δημόσια συζήτηση για τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα διήρκεσε 18 μήνες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συνέλευση, η οποία επέμενε στην εξεύρεση ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση σχετικά με τον τρόπο αλλαγής του Συντάγματος στον τομέα δικαιοσύνης, θα επιτύχει μια τέτοια συμφωνία και ότι έτσι θα τεθεί το δημοψήφισμα»./ibna