Πότε τελειώνουν μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας

Πότε τελειώνουν μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας

Μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας φαίνεται ότι φτάνουν στο τέλος τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Θέμα χρόνου είναι το τέλος στις μάσκες, αλλά και στην απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ μέσα στις επόμενες μέρςε αναμένεται να γίνει γνωστό το οριστικό πλαίσιο προνομίων για τους εμβολιασμούς. Με το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής να βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για τις τελικές ανακοινώσεις.

Βέβαια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό το πόρισμα αναφέρεται μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες και ως έσχατη λύση.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ άνοιξε προ ημερών τη συζήτηση για τις μάκες, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες τελειώνουν στους εξωτερικούς χώρους.

Ακόμη όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν το τέλος της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες ή μόνο τους εμβολιασμένους. Χρονικά η τοποθέτηση του μέτρου τοποθετείται μέσα στον Ιούλιο. Η 1η Ιουλίου πάντως δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αν και βρίσκεται στο τραπέζι.

Επίσης, για τους εμβολιασμένους εξετάζεται να επιτρέπεται η είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων ( μουσικές εκδηλώσεις , γήπεδα, θέατρα, εκθέσεις κλπ).

Μένει ακόμη να δούμε τι θα γίνει σε κλειστούς χώρους εστίασης και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Σημειώνεται πως την 1η Ιουλίου ανοίγουν ξανά οι κλειστοί κινηματογράφοι (12μηνης λειτουργίας), παρουσία θεατών στο 50% της δυναμικότητάς τους. Απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού self-test, υποχρεωτική η μάσκα, ενώ το εισιτήριο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης.

Παράλληλα, με την αλλαγή του μήνα, ανοίγουν ξανά κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, με αυστηρούς όρους, ενώ τελειώνει και η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια.

Σε ένα με ενάμιση μήνα περίπου θα δοθούν οι οδηγίες για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, ανέφερε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε η κ. Παγώνη, ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν όλοι τρίτη δόση, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο, όσοι εμβολιάζονται κατά την τρέχουσα περίοδο θα λάβουν την τρίτη δόση μετά από έναν χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες κατά τις διακοπές, τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να τις φορούν ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις συνωστισμού, όπως στα σοκάκια των νησιών.

Σημείωσε δε πως όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε ένα ποσοστό 80% τότε οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε σε εσωτερικούς χώρους.

πηγη