Κόλαφος για Μακρόν-Λεπέν οι περιφερειακές εκλογές

Αποχή άνευ προηγουμένου χθες στη Γαλλία, με έκθετα τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, τα οποία έδειχναν τη Λεπέν να προηγείται και «ικανοποιητικά» αποτελέσματα για τον Μακρόν.

Μακρόν, περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία

«Αβυσσαλέα» χαρακτηρίζεται από τον Τύπο η αποχή στις περιφερειακές εκλογές, που έφθασε κοντά στο 68%. «Ντροπή για τη Δημοκρατία» εκτιμούν την κατάσταση ορισμένοι – «Θολωμένα» και «χωρίς πυξίδα» χαρακτηρίζονται τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, που έδιναν μπροστά την Μαρίν Λεπέν, ικανοποιητικά αποτελέσματα για τον Μακρόν, ζαλισμένη τη δεξιά και ξέπνοη την αριστερά. Μα όχι, η αριστερά δεν πέθανε και σε πολλές περιφέρειες οι εκεί εκλεγμένοι σοσιαλιστές, όπως και πολλοί δεξιοί επανεξελέγησαν. Το αβαντάζ της επανεκλογής λειτούργησε.

Αντίθετα, «θολωμένος» θα πρέπει να είναι αυτές τις ώρες ο πρόεδρος Μακρόν από το χαστούκι που δέχθηκε το κόμμα του LREM, αφού πολλοί υποψήφιοι δεν περνούν καν στο δεύτερο γύρο. Σε εθνικό επίπεδο το LREM συγκέντρωσε μόλις 10,4% και αυτό παρά τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς που είχαν σταλεί για ενίσχυση σε ορισμένες περιφέρειες.

Εντυπωσιακή είναι η αποτυχία στην περιοχή του Πα-ντε- Καλέ στο γαλλικό βορρά (Haut de France) όπου ο υποψήφιος Λοράν Πιετρασέβσκι (υφυπουργός για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων) δεν περνάει στο δεύτερο γύρο. Συγκέντρωσε μόλις 9,1% παρά την πολυδιαφημισμένη ενίσχυση με τη συμμετοχή στη λίστα, του υπουργού Δικαιοσύνης Ερίκ Ντυπον-Μορέτι και της υπουργού Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ.

Ενώνονται αριστεροί και οικολόγοι στο Παρίσι

Παρά τις ελπίδες της, η Λεπέν δεν κέρδισε καμία περιφέρεια

«Θολωμένη» όμως είναι σίγουρα και η Μαρίν Λεπέν που είδε τα ποσοστά της να υποχωρούν. Δεν κατόρθωσε να κερδίσει, όπως ήλπιζε, καμία περιφέρεια. Πλήρης αποτυχία στο βορρά (Πα ντε Καλέ), όπου στο παρελθόν σημείωσε σημαντικές επιτυχίες. Στα δε νότια και στην περιοχή της Μασσαλίας ο υποψήφιός της Τιερί Μαριανί (πρώην Ρεπουμπλικάνος) ήρθε μεν πρώτος με 35,5%, τον ακολουθεί όμως από κοντά ο δεξιός Ρενό Μουζελιέ με 33%, ο οποίος υποστηρίζεται όμως και από το κόμμα του Μακρόν. Τρίτος στη σειρά ο οικολόγος Ζαν Λοράν Φελίζια με 16,9%, στην περίπτωση του οποίου πολλά εξαρτιόνται από το εάν θα παραμείνει ή θα αποσυρθεί υπέρ του Μουζελιέ. Οι διαπραγματεύσεις δίνουν και παίρνουν, με τους οικολόγους που ζητούν από τον Φελιζια να αποσυρθεί για να μπει στοπ στον Μαριανί της Λεπέν.

Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκαν και διαπραγματεύσεις για την περιφέρεια του Παρισίου (Ιλ-ντε-Φρανς), όπου αριστερά και οικολόγοι ενώθηκαν με επικεφαλής τον οικολόγο Ζυλιέν Μπαγιού και την ελπίδα ότι θα κατορθώσουν να εκθρονίσουν την υποψήφια της δεξιάς Βαλερί Πεκρές, που συγκέντρωσε κοντά στο 35% στον πρώτο γύρο.

Οι νέες λίστες για το δεύτερο γύρο θα πρέπει να κατατεθούν έως αύριο, Τρίτη, το απόγευμα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

πηγη