Η 1η ετήσια συνάντηση του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε «με επιτυχία»

By Turkish Newsroom / Published on: June 21, 2021

Η 1η ετήσια συνάντηση του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε «με επιτυχία»

Η Τουρκία πραγματοποίησε μια «επιτυχημένη διοργάνωση» για την πρώτη ετήσια συνάντηση του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας (ADF) με προσωπική φυσική συμμετοχή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την Κυριακή.

Μιλώντας στην καταληκτική ομιλία του στην τριήμερη εκδήλωση υψηλού επιπέδου, ο Mevlut Cavusoglu είπε ότι έγινε ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα διεθνή γεγονότα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όλα τα μέτρα υγείας.

Περίπου 8.000 δοκιμές PCR διεξήχθησαν κάθε μέρα της εκδήλωσης.

«Νομίζω ότι θα είναι ένα μοντέλο για εκδηλώσεις αυτής της κλίμακας στο μέλλον», πρόσθεσε ο Cavusoglu.

Ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες «που εμπλούτισαν αυτό το φόρουμ με διαφορετικές προοπτικές», είπε: «Ο στόχος μας κατά τη διάρκεια του φόρουμ δεν ήταν να επαναλάβουμε τον προφορικό λόγο, να μην επαναλάβουμε ό, τι είναι γνωστό. Θέλαμε να ξεπεράσουμε τις “σημειώσεις της ομιλίας” από την άποψη της διπλωματίας».

Το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας σημείωσε μεγάλη προσέλευση από ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών διαφόρων χωρών, με τον Cavusoglu να πραγματοποιεί περισσότερες από 50 διμερείς συναντήσεις. Συνολικά 11 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 45 υπουργοί Εξωτερικών και συμμετέχοντες υπουργικού επιπέδου ήταν μέρος του φόρουμ, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Αυτό σημαίνει ότι ένας στους πέντε υπουργούς Εξωτερικών στον κόσμο ήταν εδώ», είπε.

Επιπλέον, στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 60 εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και προσωπικότητες υψηλού επιπέδου, πολλοί Τούρκοι και ξένοι επισκέπτες από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο, και 256 νέοι συνολικά, συμπεριλαμβανομένων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών από περισσότερα από 50 πανεπιστήμια.

Διοργανώθηκαν δύο συνεδρίες ηγετών, 15 ομάδων, 25 πλευρικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών ADF και δύο φόρουμ νεολαίας.

Σημειώνοντας ότι σήμερα «τα περισσότερα από τα προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια ατζέντα βιώνονται στη λεκάνη της Μεσογείου», όπου πραγματοποιήθηκε το φόρουμ, ο Cavusoglu είπε ότι υπάρχει χώρος για όλες τις φωνές και όλες τις ιδέες στην περιοχή.

«Σήμερα είναι στα χέρια μας να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε μια θάλασσα φιλίας», είπε προσθέτοντας ότι «για αυτό, χρειαζόμαστε καινοτόμο διπλωματία και νέες προσεγγίσεις».

«Ελπίζουμε ότι το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας θα είναι ένα μέρος όπου όλοι όσοι αναζητούν δημιουργικές λύσεις σε διεθνή προβλήματα μπορούν να λάβουν μέρος. Ας ελπίσουμε ότι το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας θα γίνει μια μακροπρόθεσμη πλατφόρμα», κατέληξε.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Cavusoglu είπε: «Η λειτουργία και η ασφάλεια αυτού του αεροδρομίου είναι πολύ σημαντικές για το Αφγανιστάν, είναι η πύλη του Αφγανιστάν προς τον κόσμο».

«Είναι σημαντικό όχι μόνο για το Αφγανιστάν, αλλά και για την επιβίωση όλων των διπλωματικών αποστολών εκεί, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», συνέχισε.

Τονίζοντας ότι δεν είναι υποχρέωση που θα αναλάβει η Τουρκία μόνη της, ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται υποστήριξη από σημαντικές χώρες, συμμάχους, αλλά κυρίως από το ίδιο το Αφγανιστάν.

«Η αφγανική κυβέρνηση θέλει επίσης την Τουρκία να παραμείνει εδώ», είπε. «Πάντα είπαμε ότι θα είμαστε δίπλα στο Αφγανιστάν και θα είμαστε στο Αφγανιστάν όσο το χρειάζεται το Αφγανιστάν».

Η Τουρκία, της οποίας οι δυνάμεις στο Αφγανιστάν ήταν ανέκαθεν στρατιωτικά στρατεύματα, αναφέρεται ότι προσφέρθηκε να φυλάξει το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai, καθώς παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια κατά μήκος των μεγάλων οδών μεταφοράς και στο αεροδρόμιο, το οποίο είναι η κύρια πύλη προς την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Χαιρετίζοντας την πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας να ξαναρχίσει την εναέρια συγκοινωνία πλήρους κλίμακας με την Τουρκία, ο Cavusoglu δήλωσε ότι τα υγιή τουριστικά μέτρα και η διαδικασία πιστοποίησης της Τουρκίας “έδωσαν ένα παράδειγμα στον κόσμο”.

Η εναέρια συγκοινωνία θα ξεκινήσει μέχρι την Τρίτη.

Πέρυσι περίπου 2 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία παρά την πανδημία και η Τουρκία αναμένει υψηλότερο αριθμό φέτος, σύμφωνα με τον υπουργό.

Υπενθύμισε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων της Τουρκίας μειώθηκε από 60.000 σε 5.000 με τα πιο πρόσφατα μέτρα κορωνοϊού και πολλές ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να άρουν τους περιορισμούς εναντίον της Τουρκίας, ενώ άλλες εξετάζουν επίσης μια τέτοια κίνηση.

Μετά τις συνεχιζόμενες εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για λίγο, ο Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία ξεκίνησε εκ νέου διαβουλεύσεις με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις σε επίπεδο προέδρου και υπουργού εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών, είπε: «Ελπίζω ότι αυτή η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια θα συνεχιστούν και για τις δύο πλευρές».

Ο Cavusoglu προέτρεψε επίσης την ελληνική πλευρά να «εγκαταλείψει τις προκλήσεις» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως η πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου όπως έχει συμφωνηθεί. Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα «προκλητικά βήματα» που κάνει συχνά η Ελλάδα, όπως παραβίαση του καθεστώτος αφοπλισμού των νησιών.

Ο Cavusoglu είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης του 1995 θα πρέπει να ξεκινήσουν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Τουρκία δεν γνωρίζει πόσους γύρους διαπραγματεύσεων θα υπάρξουν, είπε, υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία φορά υπήρξαν τρεις.

«Αλλά πρέπει να ξεκινήσουν ξανά» πρόσθεσε./ibna

Πηγή: Anadolu Agency