Η Ελλάδα εξάγει πρόσφυγες στην ΕΕ – Ζορίζονται οι πλούσιες χώρες

Η Ελλάδα εξάγει "πρόσφυγες" στην ΕΕ – Ζορίζονται οι πλούσιες χώρες

Ενοχλούνται πλέον χώρες της ΕΕ για την άφιξη αλλοδαπών που έχουν αναγνωριστεί σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μάλιστα, η ιταλική εφημερίδα Il Tempo σε άρθρο με τίτλο “Η Ελλάδα εκδικείται την Τρόικα” δίνει μεγάλες διαστάσεις στη δυσαρέσκεια Γερμανίας, Γαλλίας και άλλων τεσσάρων χωρών που από κοινού βρίσκουν υπερβολικά μεγάλο τον αριθμό των ατόμων που ζητούν άσυλο στα κράτη τους με έγγραφα που τους χορηγεί η Ελλάδα.

Οι έξι κυβερνήσεις ζητούν να γίνει η Ελλάδα ένα τεράστιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και προσφέρονται να πληρώσουν όσα-όσα για να μας ξαναστείλουν πίσω όσους έφθασαν ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στις δικές τους χώρες. Το θέμα σύμφωνα με την Tempo ανέκυψε την 1η Ιουνίου, όταν μια πολύ μικρή επιστολή που στάλθηκε από το Βερολίνο και υπογράφηκε από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών έφτασε στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και στην Επίτροπο Εσωτερικών, Ylva Johansson. Αφορούσε στο μεταναστευτικό ρεύμα προς Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και  Ελβετία (δεν είναι μέρος της ΕΕ, αλλά είναι χώρα-μέλος του Σένγκεν).

Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα οι έξι χώρες έχουν εκνευριστεί με την Ελλάδα και αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους: «Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρούμε μια τάση προς παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, και ιδίως από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Από το προηγούμενο έτος παρατηρήσαμε μια ραγδαία αύξηση του μέχρι τώρα περιορισμένου φαινομένου, κατά το οποίο άτομα που έχουν αποκτήσει διεθνή προστασία στην Ελλάδα ταξιδεύουν με τα ελληνικά ταξιδιωτικά τους έγγραφα ως πρόσφυγες στις δικές μας. Χρησιμοποιούν το πρόσχημα του ταξιδιού για οικογενειακούς ή τουριστικούς λόγους για να μπουν στα κράτη-μέλη που αναφέρονται παραπάνω, όπου στη συνέχεια υποβάλλουν ξανά αίτηση ασύλου».

Η συνεχεια του αρθρου εδω