Β-Ε: Η Σερβία δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το παρελθόν, είπε ο Izetbegović

By Mladen Dragojlovic / Published on: June 21, 2021

Β-Ε: Η Σερβία δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το παρελθόν, είπε ο Izetbegović

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, το οποίο καταδικάζει τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και απαγορεύει την άρνησή του, είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αποδοχή της αλήθειας σχετικά με τα γεγονότα της δεκαετίας του 1990, η οποία αποτελεί τη βάση για τη συνέχιση της εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων μεταξύ κρατών και λαών στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και Πρόεδρος της Βουλής των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Bakir Izetbegović.

Όπως αξιολόγησε, οι νευρικές αντιδράσεις που προέρχονται από τη Σερβία δείχνουν ότι δεν υπάρχει ακόμη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει αυτού του είδους την αλήθεια, η οποία αποδεικνύεται καλύτερα από την αντίδραση του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vučić, ο οποίος παραπονέθηκε ότι το Μαυροβούνιο «παρεμβαίνει στο ζήτημα της Σρεμπρένιτσα »και αναρωτήθηκε «τι σχέση έχει η Σρεμπρένιτσα με το Μαυροβούνιο».

«Οι Μαυροβούνιοι και το Μαυροβούνιο, καθώς και όλα τα έθνη και τα κράτη που ανήκουν στον πολιτισμένο και δημοκρατικό κόσμο, πρέπει ασφαλώς να «παρέμβουν στο ζήτημα της Σρεμπρένιτσα». Κάθε έγκλημα που διαπράττεται εναντίον αθώων ανθρώπων, και ιδίως γενοκτονίας, αφορά κάθε δίκαιο και αληθινό άνθρωπο στον κόσμο, κάθε έθνος και κάθε κράτος», υπογράμμισε ο Izetbegović.

Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύεται από πολλά ψηφίσματα σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική και την Αυστραλία έως την Ασία και την Ευρώπη, τα οποία καταδίκασαν τη γενοκτονία των Βοσνίων στη Σρεμπρένιτσα, και ειδικά το Μαυροβούνιο «έχει κάτι να πει» σχετικά με τη γενοκτονία που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα, σημειώνοντας ότι η χώρα «τραβήχτηκε» στην επίθεση εναντίον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο πλαίσιο της πολιτικής του πρώην Σέρβου προέδρου Slobodan Milošević.

Ο Izetbegović υπενθυμίζει ότι πριν από λίγα χρόνια, φαίνεται ότι η Σερβία, με επικεφαλής τον Aleksandar Vučić, θα είχε τη δύναμη να αντιμετωπίσει το παρελθόν, αλλά αυτό δεν συνέβη και πιθανότατα δεν θα συμβεί.

«Ο Vučić επιστρέφει στην αυταπάτη κατά την οποία οποιοσδήποτε Σέρβος και Σέρβα δεν μπορεί ποτέ να είναι ένοχος και υπεύθυνος για το κακό που διαπράχθηκε, και είναι ένοχοι. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου. Και τα δύο δικαστήρια αποφάσισαν ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα», υπογράμμισε.

Σημειώνει επίσης ότι η πλειοψηφία της σερβικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας καταδικάστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης και ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Σερβία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που κρίθηκε ένοχη για παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη γενοκτονία./ibna