Ένα βήμα πριν ο Ερντογάν θέσει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα

Ένα βήμα πριν ο Ερντογάν θέσει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα, Γιώργος Πρωτόπαπας

Την προσφυγή εισαγγελέα, με την οποία ζητάει να τεθεί εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα HDP, έκανε τελικά δεκτή το Συνταγματικό Δικαστήριο. Eφόσον οριστικοποιηθεί θα είναι και το τελικό χτύπημα που καταφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ήδη εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Ο Ερντογάν βλέποντας τη δημοτικότητά του να πέφτει αναζητεί τρόπους να συσπειρώσει την εκλογική εθνικιστική του βάση αλλά και να ικανοποιήσει το σύμμαχό του “Γκρίζο Λύκο” Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης του κουρδικού κόμματος.

Ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν στο αναθεωρημένο κατηγορητήριο των 850 σελίδων ζήτησε απαγόρευση των πολιτικών δικαιωμάτων 451 αξιωματούχων του HDP καθώς και πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι το κλείσιμο του κόμματος θα «εγκρίνονταν σε όλες τις προηγμένες δημοκρατίες». Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ανώτατος εισηγητής θα συντάξει έκθεση –την τελική του γνώμη– που θα σταλεί στα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Εάν τα δύο τρίτα των μελών του δικαστηρίου –τουλάχιστον 10 από αυτά–  αποφασίσουν ότι το HDP πρέπει να απαγορευτεί, τότε η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο εισαγγελέας είχε υποβάλει την πρώτη προσφυγή στις 17 Μαρτίου. Όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το κατηγορητήριο είχε διαδικαστικές παραλείψεις και το παρέπεμψε στο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 31 Μαρτίου.

Η συνεχεια εδω