Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα καθιστούν μετέωρο βήμα τον EastMed;

Γιατί τα βεβαιωμένα κοιτάσματα καθιστούν μετέωρο βήμα τον EastMed, Γιώργος Ηλιόπουλος

Κατά περιόδους τα ελληνικά ΜΜΕ βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη για την επιθετικότητα της Τουρκίας, μεγιστοποιώντας την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με αντικείμενο τα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Οι τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές (Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ) έχουν υπογράψει το Νοέμβριο 2018 συμφωνία (περίπου ένα δωδεκάμηνο μετά την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης) για την κατασκευή του αγωγού EastMed με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 7 δισ. δολαρίων (σχεδόν τον ίδιο με τον TurkStream).

Η ιδέα κατασκευής του EastMed αναδύεται κατά την περίοδο 2009-2010, με τις ευλογίες των Αμερικανών, που επιθυμούν διακαώς την διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης, ώστε να περιορίσουν δραστικά την ενεργειακή εξάρτησή της από την Ρωσία. Ενισχύεται μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Tamar στην ισραηλινή ΑΟΖ, με τις συνεπακόλουθες ανακαλύψεις των 535 BCm (δισ. κυβικά μέτρα) του κοιτάσματος Leviathan το 2010 και του αντίστοιχου των 850 BCm Zohr στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το 2015.

Τα ευρήματα πιστοποιούν μάλλον αιφνιδιαστικά πως η ανάγκη ενεργειακής αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί πλέον μονόδρομο. Όμως κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι διαχειριστές του Leviathan έχουν ήδη παραχωρήσει ένα μέρος της παραγωγής για την κάλυψη των αιγυπτιακών αναγκών, όπως και στην ιορδανική NEPCO (απορροφά σε ετήσια βάση 1,6-2,0 BCm).

Η συνεχεια του αρθρου εδω