Κινέζοι μισθοφόροι στην Αφρική – Η άλλη όψη της οικονομικής διείσδυσης

Κινέζοι μισθοφόροι στην Αφρική – Η άλλη όψη της οικονομικής διείσδυσης, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την έναρξη της πρωτοβουλίας Belt & Road (Νέος Δρόμος του Μεταξιού) το 2013. H αυξημένη παρουσία αφορά μέχρι στιγμής σε έργα υποδομής και σε κάποιες στρατιωτικές βάσεις, όπως στο Τζιμπουτί. Μέχρι τότε, η παρουσία της στην Αφρική ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου εμπορικού-οικονομικού χαρακτήρα.

Το 2018, το Πεκίνο διεξήγαγε συνομιλίες με αφρικανικές κυβερνήσεις για συνεργασία στα επίπεδα της άμυνας, της ασφαλείας. Έχει πραγματοποιηθεί και σχετικό φόρουμ Κίνας-Αφρικής. Το Πεκίνο συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο εμπόριο και επειδή η πειρατεία αυξήθηκε στις ανατολικές και δυτικές αφρικανικές ακτές. Η εξέλιξη αναζωογόνησε την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της ασφάλειας.

Νεόδμητες κινεζικές εταιρείες αναπτύσσουν μια εξειδικευμένη αγορά, που προσφέρει από συνοδεία VIP προσώπων, έως την παροχή φρουρών επί πλοίων σε διαδρομές υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν μόνο μερικές εταιρείες (20 έως 25) με τις απαραίτητες δυνατότητες αυτή τη στιγμή, αλλά οι ενδείξεις για το μέλλον του κινεζικού ιδιωτικού τομέα ασφάλειας είναι ευοίωνες.

Η συνεχεια του αρθρου εδω