ΕΕ: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία στον κατάλογο των χωρών που μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη ζώνη Schengen

By North Macedonian Newsroom / Published on: June 18, 2021

ΕΕ: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία στον κατάλογο των χωρών που μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη ζώνη Schengen

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημέρωσε σήμερα τον κατάλογο των χωρών για τις οποίες πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Μετά από επανεξέταση, όπως συνιστάται από τη σταδιακή κατάργηση των προσωρινών περιορισμών για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημέρωσε τον κατάλογο των χωρών για τις οποίες πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Όπως αναφέρεται στη σύσταση του Συμβουλίου, αυτός ο κατάλογος θα συνεχίζει να αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες και, κατά περίπτωση, να ενημερώνεται.

Με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη σύσταση, από τις 18 Ιουνίου 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα για τους κατοίκους των ακόλουθων τρίτων χωρών:

Αλβανία, Αυστραλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ρουάντα, Σερβία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ηνωμένες Πολιτείες

Τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των τρίτων χωρών για τις οποίες πρέπει να αρθεί ο τρέχων περιορισμός ταξιδιού ενημερώθηκαν στις 20 Μαΐου 2021. Καλύπτουν την επιδημιολογική κατάσταση και τη συνολική ανταπόκριση στο COVID-19, καθώς και την αξιοπιστία των διαθέσιμων πηγών πληροφοριών και δεδομένων. Η αμοιβαιότητα πρέπει επίσης να εξεταστεί κατά περίπτωση./ibna