Γιατί οι Χαφτάρ και Σαλέχ απειλούν να ξαναρχίσουν τον πόλεμο στη Λιβύη

Γιατί οι Χαφτάρ και Σαλέχ απειλούν να ξαναρχίσουν τον πόλεμο στη Λιβύη, Γιώργος Πρωτόπαπας

Μια ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών στη Λιβύη που έχουν προγραμματιστεί για την 24η Δεκεμβρίου αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου εντάσεις που μπορεί να καταλήξουν σε  πολεμική σύγκρουση. Τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα και του Χαφτάρ και του προέδρου της Βουλής Σαλέχ. Η συμφωνία της εκεχειρίας, πάντως, προβλέπει σαφώς τη  διενέργεια των εκλογών σαν πρώτο βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα.

O πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης Άκιλα Σαλέχ δήλωσε ότι τάσσεται κατά των προσπαθειών παρεμπόδισης των εκλογών. Το ίδιο ισχύει και για τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί αναβολή των εκλογών. Οι δύο άνδρες εκτιμούν ότι υπάρχουν παράγοντες που επιδιώκουν την αναβολή για συγκεκριμένα συμφέροντα. Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν χωρίς την παρουσία ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

Η Τουρκία αντιδρά έντονα και υποστηρίζει ότι έστειλε τα στρατεύματα της μετά από πρόσκληση της τότε κυβέρνησης της Τρίπολης. O εκπρόσωπος του Λιβυκού Απελευθερωτικού Στρατού (LNA) που ηγείται ο Χαφτάρ δήλωσε, ότι πίσω από τις προσπάθειες αναβολής των εκλογών βρίσκεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα –στενός σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνεχεια του αρθρου εδω