Το επόμενο τεστ για τον Ερντογάν

Το επόμενο τεστ για τον Ερντογάν

Μεταναστευτικό και τελωνειακή ένωση ψηλά στην ατζέντα στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ● Αιχμές Δένδια στον εκπρόσωπο των Γερμανών Σοσιαλδη­μοκρατών για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας.

Ενας νέος γύρος διπλωματικών διεργασιών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες άνοιξε για το θέμα της Τουρκίας, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου αναμένεται η εισήγηση Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με έμφαση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και το ζήτημα της τελωνειακής σύνδεσης.

Η Αθήνα αναμένει τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας στη διαδικασία επαναπροσέγγισης στο διμερές επίπεδο και παράλληλα σφυγμομετρά τις διαθέσεις στην Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Αττάλεια για το φόρουμ που διοργανώνει ο Μ. Τσαβούσογλου υπό την αιγίδα του προέδρου Τ. Ερντογάν. Μπορέλ και Τσαβούσογλου αναμένεται να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ δεν αποκλείεται συνάντηση και με τον επίτροπο Μ. Σχοινά. Στο περιθώριο του φόρουμ θα διεξαχθεί και ο νέος γύρος συνομιλιών των υφυπουργών Κ. Φραγκογιάννη και Σ. Ονάλ για τα θέματα οικονομικής διπλωματίας, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν στις 29 Μαΐου στην Καβάλα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλουν στη σύνοδο στις 24-25 Ιουνίου να κλείσει η συμφωνία για το μεταναστευτικό και να δοθεί το πράσινο φως για την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ανοίγοντας έτσι τη θετική ατζέντα. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και πάλι η Γερμανία, αν και αυτή τη φορά η κυβέρνηση Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να πάρει ανοιχτές πρωτοβουλίες.

Χθες βρέθηκε στην Αθήνα ο εκπρόσωπος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής του SPD Ν. Σμιτ και είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Προ δεκαημέρου στην Αθήνα ήταν ο υφυπουργός Μ. Ροτ, επίσης προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως και ο υπουργός Χ. Μάας. Ο Σμιτ ως προσωπικός απεσταλμένος του Μάας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ν. Δένδια για όλα τα τρέχοντα θέματα. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση του SPD στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με την παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία στο Αιγαίο.

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη Δευτέρα, είναι δύσκολο για την Αθήνα να πει ένα ξερό «όχι» στην τελωνειακή σύνδεση, ωστόσο για την Κύπρο δεν υπάρχει καμία μεταβολή στη στάση της Τουρκίας και η Λευκωσία θα επιδιώξει -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- μετάθεση των αποφάσεων στην επόμενη σύνοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε για τη σύνοδο, θα ληφθεί απόφαση για την τελωνειακή ένωση με άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, με όρους αιρεσιμότητας, όπως σε όλες τις ενταξιακές διαδικασίες. Επί του θέματος ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να συνδεθεί η τελωνειακή ένωση με συμφωνία παραπομπής στη Χάγη των διαφορών της Τουρκίας με την Ελλάδα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

πηγη