Τα έξι σημεία της Άγκυρας για λύση “δύο κρατών”

Τα έξι σημεία της Άγκυρας για λύση "δύο κρατών", Κώστας Βενιζέλος

Η άφιξη την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στοχεύει στη συντήρηση μιας κινητικότητας στο Κυπριακό, που δύσκολα μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις σύντομα. Οι εμπλεκόμενοι παραπέμπουν για διεργασίες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση.

Η κ. Λουτ τον Μάιο είχε μεταβεί στην Αθήνα και την Άγκυρα ενώ είχε συναντήσεις με τον απεσταλμένο του Φόρεϊν Όφις. Με τον τελευταίο τα είπαν στην Αθήνα καθώς συνέπεσε η παρουσία και των δυο εκεί. Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου της ΕΕ. Ο γ.γ. έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε μέρος των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αν και ο Αντόνιο Γκουτέρες στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης (27-29 Απριλίου) είχε εξαγγείλει και νέα σύναξη, εάν και εφόσον βρεθεί «κοινό έδαφος», παρουσιάζεται επιφυλακτικός καθώς δεν θέλει να φορτωθεί μια ακόμη αποτυχία στο Κυπριακό. Διπλωματικές διεργασίες, πάντως, θα γίνονται για να συντηρηθεί το μομέντουμ.

Η συνεχεια του αρθρου εδω