Ρέθυμνο: Μπλόκο από τους κατοίκους σε νέες ανεμογεννήτριες

Ρέθυμνο: Μπλόκο από τους κατοίκους σε νέες ανεμογεννήτριες

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης κινητοποίηση των κατοίκων στον δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου για την αποτροπή εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών στο χωριό Αδρακτος, σε απόσταση αναπνοής (260 μέτρα) από τον οικισμό. 

Σύμφωνα με επείγον μήνυμα του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ οι ανεμογεννήτριες κατευθύνονται στην περιοχή με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων ενώ οι κάτοικοι έχουν ήδη στήσει μπλόκο στην περιοχή Κισσού Κάμπος. 

Από τις 5 τα ξημερώματα οι κάτοικοι έχουν αποκλείσει την πρόσβαση

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ζητηθεί από τον τοπικό Δήμο Αγίου Βασιλείου έγκριση για διέλευση υπερμεγέθων οχημάτων έως το αιολικό πάρκο Κοπρινό για την μεταφορά και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών. Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 έχει επισημάνει ότι «σεβόμενος την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ο Δήμος θα αντισταθεί από κοινού με την τοπική κοινωνία με κάθε νόμιμο τρόπο σε ένα οικολογικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό».

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο κατασκευάσθηκε πριν χρόνια, όταν δεν ήταν ακόμα γνωστές οι επιπτώσεις των αιολικών στο περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία. Ελάχιστοι γνώριζαν τότε ότι το ασταθές ρεύμα που παράγουν τα αιολικά δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει χωρίς υποστήριξη από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που αντί να μειώνονται αυξάνονται όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται, ακριβαίνοντας την τιμή του ρεύματος και γεμίζοντας με τις επιδοτήσεις υπέρ των ΑΠΕ τις τσέπες των «επενδυτών».

Αν και οι αποστάσεις από τον οικισμό είναι απαγορευτικές με βάση τη νομοθεσία, ζήτημα για το οποίο έχει αποφανθεί και το ΣτΕ, εντούτοις η προσπάθεια της εταιρίας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για την επέκταση του αιολικού πάρκου συνεχίζονται. μάλιστα τον Μάρτιο του 2020 εκπρόσωποι τοπικών φορέων από την Αδρακτο και τα γύρω χωριά είχαν καταγγείλει στην «Εφ.Συν.» πως η εταιρία είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει τη συναίνεσή τους με υπέρογκες χορηγίες και ανταλλάγματα. 

πηγη