ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν Σόφια και Σκόπια για συμβιβασμό

ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν Σόφια και Σκόπια για συμβιβασμό, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η επίλυση της διαμάχης κρατών στα Βαλκάνια που αποτελούν εμπόδιο για την ένταξη κάποιων από αυτών στις ευρωατλαντικές δομές, θεωρείται προτεραιότητα για ΗΠΑ και ΕΕ. Το βέτο της Βουλγαρίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει έντονες διπλωματικές διεργασίες με στόχο την άρση του.

Στο πλαίσιο αυτό μεταβαίνουν αύριο στη Σόφια για συνομιλίες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι. Θα συναντηθούν με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Στέφαν Γιάνεφ καθώς επίσης και με εκπροσώπους των κύριων κομμάτων.

Το γεγονός ότι η ανώτατη διπλωματική ηγεσία μαζί με τον Ζάεφ επισκέπτεται τη Σόφια περίπου ένα μήνα πριν τις βουλγαρικές εκλογές και λίγες μέρες πριν την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, υποδηλώνει ότι οι συνομιλίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ενδεχόμενη επίλυση της διαμάχη τους για τις ιστορικές, γλωσσικές και εθνοτικές διαφορές. Οι δυο πλευρές απέφυγαν να μιλήσουν για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεών τους.

Η συνεχεία εδω