Σύνοδος E.E. – ΗΠΑ σε μια προσπάθεια για αλλαγή σελίδας

Σύνοδος E.E. - ΗΠΑ σε μια προσπάθεια για αλλαγή σελίδας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να κάνουν ένα μεγάλο βήμα για να γυρίσουν σελίδα στην ταραχώδη εποχή Τραμπ, κατά την οποία οι σύμμαχοι επέβαλαν δασμούς σε εξαγωγές αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο ένας στον άλλο.

Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., πιθανότατα θα συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των δύο τεράστιων εμπορικών διαφορών, σύμφωνα με ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι.

Η πρώτη θα είναι η διευθέτηση της διαμάχης για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που παρέχονται σε κατασκευαστές αεροσκαφών, όπου η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει και πιθανότατα θα ανακοινωθεί σήμερα. Η δεύτερη θα είναι η άρση των δασμών που σχετίζονται με μια διαμάχη σχετικά με τις εξαγωγές μετάλλων.

Αυτό είναι πιο δύσκολο και υπήρξαν πολλά μπρος και πίσω σχετικά με την ακριβή γλώσσα στα σχέδια του κοινού ανακοινωθέντος, αλλά και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν ότι θα πιέσουν για μια προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους. Αν και αυτό δεν θα ξεκαθαρίσει όλα τα σημεία που έχουν κολλήσει στη σχέση, θα συμβάλει σημαντικά στην οικοδόμηση καλής θέλησης.

Θετική και αρνητική ατζέντα στο τραπέζι για Τουρκία

Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Μπάιντεν αναμένεται να μεταφέρει τις συζητήσεις που έκανε με τον Τούρκο Πρόεδρο χθες στο ΝΑΤΟ. Την επόμενη εβδομάδα, το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί αναλυτικά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι είναι καλό νέο το γεγονός ότι ο Ερντογάν είχε συζητήσεις με τον Μακρόν, τον Μητσοτάκη, αλλά και με τους άλλους ηγέτες. Είναι καλό νέο και μόνο που οι συζητήσεις συνεχίζονται. 

Η θετική και η αρνητική ατζέντα θα είναι στο τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Και εκεί Ε.Ε. και ΗΠΑ θα προχωρήσουν μαζί. Και οι δύο πλευρές θέλουν την Τουρκία κοντά τους και όχι προς την Κίνα και τη Ρωσία.

Ολοι οι διπλωμάτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τονίζουν στην Άγκυρα: θέλουμε έργα, όχι μόνο λόγια.

Τι αναμένεται να συμφωνήσουν

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι ηγέτες θα δεσμευτούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν δίκαιη και προσιτή πρόσβαση σε εμβόλια, διαγνωστικά και θεραπείες COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επαναλάβουν την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα COVAX και θα ενθαρρύνουν τους δωρητές να κάταστήσουν περισσότερες δόσεις διαθέσιμες παγκοσμίως.

Οι δύο πλευρές θα δεσμευτούν επίσης για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας της υγείας, της ετοιμότητας για πανδημία και της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του ΠΟΥ.

Επίσης, θα συμφωνήσουν να προωθήσουν από κοινού μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη του 2030.

Επιπλέον, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της απώλειας βιοποικιλότητας, την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, την προστασία των ωκεανών και την παρότρυνση φιλόδοξων δράσεων από όλους τους άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Ως εκ τούτου, θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για τη Συμφωνία των Παρισίων και την αποτελεσματική εφαρμογή της. Θα επιβεβαιώσουν επίσης την πρόθεσή τους να γίνουν οικονομίες ουδέτερες από το κλίμα έως το 2050 και να πιέσουν τους διεθνείς εταίρους για να επιτύχουν ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα στο COP26.

Θα δεσμευτούν να αναπτύξουν την εμπορική και επενδυτική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, καθώς και να διατηρήσουν και να μεταρρυθμίσουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να αναζητήσουν ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις σε εμπορικές διαφορές και να αποφύγουν την επιβαρυντική διατλαντική συναλλαγή.

Παράλληλα, αναμένεται να δώσουν έμφαση στη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στις προσπάθειες επίτευξης ουσιαστικής μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ακολούθως οι ηγέτες θα συζητήσουν σχέδια συνεργασίας για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με βάση κοινές δημοκρατικές αξίες. Οι ηγέτες θα ασχοληθούν επίσης με τη συνεργασία σε θέματα AI, ροών δεδομένων, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και άλλων σχετικών θεμάτων.

Θα συζητήσουν επίσης για την ενίσχυση της συνεργασίας στο διάστημα, τη συμμετοχή σε διαστημική παρατήρηση της Γης για τη στήριξη των κλιματικών πολιτικών και την ανταλλαγή σχετικά με τη διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας.

Οι ηγέτες αναμένεται να δεσμευτούν να συνεργαστούν για να στηρίξουν τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, να αποτρέψουν και να επιλύσουν ειρηνικά τις συγκρούσεις, να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο και να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες θα καλέσουν να απορρίψουν τον αυταρχισμό σε όλες τις μορφές του.

Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία για τη χρήση κυρώσεων για την επιδίωξη κοινών στόχων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Θα περιγράψουν ρητά τις προθέσεις τους να υποστηρίξουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο μέσω ενός ευρέος φάσματος δράσεων, όπως υπεράσπιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, προώθηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Διαδικτύου, καταπολέμηση της διαφθοράς, αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, προστασία της κοινωνίας των πολιτών και του αστικού χώρου και προώθηση της πολιτικής ενδυνάμωσης των γυναικών.

Επιπλέον, θα συζητήσουν σχέδια για την αύξηση της ανθεκτικότητας κατά της χειραγώγησης αλλοδαπών πληροφοριών, του εξαναγκασμού, των υβριδικών απειλών, των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού και άλλων κοινών απειλών για την ασφάλεια.

Η αναζωογόνηση του διαλόγου για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων λύσεων για αποτελεσματική και ασφαλή μεταναστευτική πολιτική σε συνεργασία με τρίτες χώρες, θα αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ των ηγετών.

Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν στενά και για την Κίνα και τη Ρωσία και να ενισχύσουν περαιτέρω την κοινή τους συνεργασία σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν τη συμβολή των πρωτοβουλιών ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διατλαντική ασφάλεια και θα επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας τους για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

πηγη