Ελληνοτουρκικά: Κάτω από την επιφάνεια η ένταση ελλοχεύει

Ελληνοτουρκικά: Κάτω από την επιφάνεια η ένταση ελλοχεύει

Η «μεταμόρφωση» Ερντογάν και όσα αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πορεία των ελληνοτουρκικών.

«Ενα ήσυχο καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά ζήτησε η Αθήνα από την Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε δημόσια ότι το αυτό επιθυμεί και ο ίδιος.

Αυτό ήταν και το βασικό στοιχείο των όσων επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν η Αθήνα και Άγκυρα από την πενηντάλεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, παρόντων του εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη κ. Ελένη Σουρανή : Την αμοιβαία κατανόηση πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση που υπήρξε το 2020 ότι πρέπει οι προκλήσεις να μην γίνονται δύσκολα διαχειρίσιμες.

Υπό την έννοια ότι η Αθήνα είχε βάλει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση, τον πέρασε. H μεταμόρφωση του Ερντογάν φάνηκε σχετικά νωρίς, από την έναρξη της Συνόδου, όταν χαιρέτησε τον αμερικανό πρόεδρο σχεδόν υποκλινόμενος, ενώ κατά τη συνολική παρουσία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επιδόθηκε σε μία πραγματική εκστρατεία «γοητείας» της Δύσης, ενώ έστειλε εμφατικά το μήνυμα ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μάλιστα στο Φόρουμ των Βρυξελλών, που συνδιοργανώνουν το ΝΑΤΟ και το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF), τόνισε ότι «η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου με τη γείτονα και Σύμμαχό μας Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής». Mέχρις εκεί, όμως.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι όταν στη συζήτηση των δύο ηγετών έφτασε στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης πέταξε το γάντι στον Τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας ότι μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της Άγκυρας θα ήταν να η αποδοχή της επιστροφής των 1450 μεταναστών που έχει κριθεί τελεσίδικα η απέλασή τους, ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε οποιαδήποτε τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε λίγο αργότερο.

Στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθούν να κρατούν μικρό καλάθι, έχοντας πάντα κατά νου πόσο απρόβλεπτος έχει υπάρξει ο Τούρκος πρόεδρος. Δεν παραγνωρίζουν, άλλωστε, την εμφανή προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει σε διμερές ζήτημα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις – δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές με την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας προφανώς ότι η θέση του αυτή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την εντατική προσπάθεια που κάνει όλο το τελευταίο διάστημα η Αθήνα να διεθνοποιήσει το πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι το χθεσινό ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός απευθείας διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών και για την αποκλιμάκωση της έντασης του τελευταίου χρόνου.

Προφανώς οι διαφορές παρέμειναν ως είχαν. Εκφράστηκε, ωστόσο, η επιθυμία οι δύο πλευρές να προχωρήσουν τα μέτρα θετικής ατζέντας που έχει συμφωνηθεί σε ζητήματα ήσσονος σημασίας, βεβαίως, όπως η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά την συνάντηση των αρμοδίων Υφυπουργών στην Καβάλα.

πηγη