Β-Ε: Η δήλωση του ΝΑΤΟ θα αναφέρει την ειρηνευτική συμφωνία του Dayton

By Mladen Dragojlovic 

Β-Ε: Η δήλωση του ΝΑΤΟ θα αναφέρει την ειρηνευτική συμφωνία του Dayton

Οι ηγέτες των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να καθορίσουν τις μεταρρυθμίσεις της συμμαχίας που θα εφαρμοστούν έως το 2030, η οποία περιλαμβάνει προσαρμογή σε προκλήσεις όπως οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας, η άνοδος της Κίνας, οι τρομοκρατικές απειλές, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κλιματική αλλαγή .

Επτά έγγραφα θα εγκριθούν στη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένης κοινής δήλωσης που αναφέρει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανέφερε η N1TV.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κροατίας, Zoran Milanovic, ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει με το έγγραφο εάν δεν αναφέρει τρεις εκλογικούς λαούς – Βοσνίους, Κροάτες και Σέρβους, ή την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton του 1995 – την ειρηνευτική συμφωνία που έληξε τον πόλεμο 1992-95 στη Β-Ε και να δημιουργήσει τα συνταγματικά και θεσμικά συστήματα της χώρας.

Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει το Σύνταγμα της Β-Ε, η χώρα χωρίζεται σε δύο ημι-αυτόνομες περιοχές – την Ομοσπονδία (FBiH), η οποία κατοικείται κυρίως από Βοσνίους και Κροάτες, και τη Σερβική πλειοψηφία της Σερβικής Δημοκρατίας (RS), και με τις δύο αυτές οντότητες και τρεις μεγάλες εθνοτικές ομάδες που εκπροσωπούνται εξίσου στους κρατικούς θεσμούς. Με τα χρόνια, η πραγματική πρόοδος της χώρας παρεμποδίστηκε από πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των τριών ομάδων και τις αντίθετες φιλοδοξίες τους.

Μεταξύ των ζητημάτων που θίγουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Κροατίας και της Βοσνίας-Κροατίας είναι η εκλογική μεταρρύθμιση στη Β-Ε, η οποία υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιλαμβάνει την έννοια της «νόμιμης εκπροσώπησης» των τριών μεγάλων εθνικών ομάδων.

Ο Nikola Radišić του N1 επιβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες του Mianovic απέδωσαν, καθώς η τελική δήλωση για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα αναφέρει τη συμφωνία του Dayton, καθώς και την εκλογική μεταρρύθμιση.

«Η Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton ήταν σίγουρα στην τελική δήλωση και στο κείμενο που ετοιμάστηκε καθώς και στην εκλογική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Radišić.

«Η πρωτοβουλία της Κροατίας και η διπλωματική τους δράση να συμπεριλάβουν αυτά τα θέματα στην τελική δήλωση διήρκεσαν σχεδόν έξι ημέρες», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Radišić, η Κροατία εξεπλάγην με το σχέδιο της τελικής δήλωσης που έφτασε στις 6 Ιουνίου, στο οποίο δεν αναφέρθηκαν η Συμφωνία του Dayton, οι λαοί και οι εκλογικές μεταρρυθμίσεις.

«Αυτή τη φορά, η Κροατία υποστήριξε ότι η κατάσταση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν ήταν η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη και πιο ασταθής. Γι ‘αυτό επέμειναν ότι όλα αυτά θα αναφέρονται ρητά στην τελική δήλωση», εξήγησε.

«Η Διακήρυξη αναφέρεται στην Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton, αλλά δεν αναφέρει ρητά τους τρεις συστατικούς λαούς, αλλά γνωρίζουμε ότι η Συμφωνία του Dayton  στην παράγραφο 4 μιλά γι ‘αυτό», είπε, προσθέτοντας επίσης ότι η θέση της Κροατίας ελήφθη υπόψη όσον αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση , την οποία αναφέρει η τελική δήλωση./ibna