Ξεκινάει στη Βουλή η μάχη για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Ξεκινάει στη Βουλή η μάχη για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Κατά της επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα, σύσσωμη η αντιπολίτευση • Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί για τρεις ημέρες το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Το νομοσχέδιο ήδη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα, φορείς, σωματεία και πολίτες, καθώς δρομολογεί την επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες και υποκάτασταση του ημερομισθίων με ρεπό.

Ειδικότερα, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης έχουν διατυπώσει την έντονη αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια, μιλώντας μεταξύ άλλων για ουσιαστική κατάργηση της 8ωρης εργασίας, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων και διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη 24ωρη απεργία της Πέμπτης και οι σχετικές διαδηλώσεις στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία, με χιλιάδες κόσμου να δίνει δυναμικό «παρών» στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, έχουν ανακοινωθεί νέες απεργίες, στάσεις εργασίας και μαζικά συλλαλητήρια από ομοσπονδίες, σωματεία, συλλόγους και συνδικάτα, για την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. 

Η συζήτηση στη Βουλή θα ανοίξει στις 9 το πρωί της Δευτέρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τον λόγο θα πάρουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν πλήθος βουλευτών.

Οι «προβληματισμοί» της Επιστημονικής Υπηρεσίας

Το νομοσχέδιο έρχεται στο Κοινοβούλιο, στη σκιά της 59σέλιδης έκθεσης από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η Επιστημονική Υπηρεσία διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Υπηρεσία, αναφερόμενη στο άρθρο 55 που προβλέπει ότι ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία τεσσάρων ηµερών εβδοµαδιαίως, «γεννάται προβληµατισµός ως προς το ακριβές νόηµα της διάταξης. Αν µεν αναφέρεται σε τετραήµερη δεκάωρη ηµερησίως εργασία, αυτή δεν µπορεί να προσφέρεται στο πλαίσιο της διευθέτησης, καθώς η λογική της διευθέτησης συνίσταται σε 40 ώρες εβδοµαδιαίας απασχόλησης (ή στο µικρότερο ισχύον συµβατικό ωράριο), αλλά ως µέσος όρος απασχόλησης. Ο εν λόγω µέσος όρος προκύπτει µέσω του συνδυασµού περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης εντός µίας ευρύτερης περιόδου αναφοράς. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιµο ο προσδιορισµός της έννοιας της εν λόγω διάταξης να ενταχθεί συστηµατικά στις σχετικές διατάξεις περί διευθέτησης».

Επίσης, αναφερόμενη στο άρθρο 59, η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται σήµερα µε συλλογικές συµφωνίες…, ενώ παραχωρείται, διά επιχειρησιακών και κλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας, ελευθερία να καθορίζεται έτερο σύστηµα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης. Με την προτεινόµενη διάταξη ορίζεται ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατοµική συµφωνία, η οποία θα συνάπτεται µετά από πρόταση του εργαζοµένου. Πρέπει, όµως, να σηµειωθεί, εν προκειµένω, ότι στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο… Δεν προβλέπεται, εξ άλλου, προηγούµενη καταχώριση αυτής της συµφωνίας στο σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ, προκειµένου αυτή να καθίσταται γνωστή στις ελεγκτικές αρχές και να εξασφαλίζεται, και στην πράξη, η τήρησή της».

Σημειώνεται ότι με την έναρξη της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, επικαλούμενη και τη συγκεκριμένη έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Ακολουθεί η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας:https://e.issuu.com/embed.html?identifier=0d4xacl7wntn&embedType=script&u=efsyn&d=vouli-epistimoni-ypiresia-ergasiako&p=1

πηγη