Αλλάζουν τα δεδομένα με AstraZeneca: τώρα εισηγούνται εμβολιασμό μόνο στους άνω των 60 ετών

Αλλάζουν τα δεδομένα με AstraZeneca: τώρα εισηγούνται εμβολιασμό μόνο στους άνω των 60 ετών

Διαφοροποιεί τη στάση της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όσον αφορά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή εισηγείται να εμβολιάζονται με ΑΖ μόνο τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών

Επισήμανε πάντως, ότι παραμένει η σύσταση να γίνεται η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες. 

Σημειώνεται ωστόσο ότι μέχρι τώρα το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγούταν μόνο στους άνω των 30 ετών, ενώ ήδη υπάρχει σύσταση σε γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά το επόμενο διάστημα να προτιμήσουν ένα εμβόλιο τύπου mRNA. Η νέα αυτή απόφαση της Επιτροπής ενδέχεται να προκαλέσει αναστάτωση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με την α’ δόση ή έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό με AZ.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου. Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την παραπάνω σύσταση, η κ. Θεοδωρίδου αρκέστηκε να αναφέρει ότι η Επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους πρόσθεσε πως όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών, με βάση τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μην το κάνουν, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν είναι απαγόρευση, καθώς εάν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο μπορεί να το κάνει.

Σημειώνεται επίσης ότι ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε νεαρά άτομα το συγκεκριμένο εμβόλιο και συνήθως το δίνουν σε πολίτες άνω των 50 ετών. 

πηγη