Μ. Σχοινάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θέλουμε μια λύση συνεκτική, ευρωπαϊκή, ολιστική για το μεταναστευτικό

Σειρά συναντήσεων με επικεφαλής υπουργείων-κλειδιά της κυβέρνησης Ντράγκι είχε στη Ρώμη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η πορεία προς το Σύμφωνο Μετανάστευσης και η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Σε συνάντηση, επίσης, με τον πρόεδρο της UEFA Aλεξάντερ Τσέφεριν, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία του ευρωπαϊκού μοντέλου στο ποδόσφαιρο και στα σπορ.

Σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στην σημασία των σημερινών επαφών του στην Αιώνια Πόλη και υπογράμμισε:

«Η επίσκεψή μου στην Ρώμη είχε τρία σκέλη και τρία μηνύματα: στη συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε επανέλαβα την ανάγκη για μια μεγάλη και γρήγορη ευρωπαϊκή συμφωνία που να αφορά το Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου, το οποίο έχουμε παρουσιάσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ενόψει και της συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, το status quo δεν αποτελεί λύση, ούτε επιλογή. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε στην Ευρώπη, από καλοκαίρι σε καλοκαίρι και με λύσεις αποσπασματικές, που δεν έχουν ασφάλεια δικαίου. Θέλουμε μια λύση συνεκτική, ευρωπαϊκή, ολιστική».

Το δεύτερο κύριο θέμα των συναντήσεων του αντιπροέδρου της Κομισιόν, είχε να κάνει με την Ευρώπη μετά την πανδημία και με την οργάνωση της κοινωνίας, των αρχών και του τρόπου ζωής των πολιτών στην μετά covid εποχή.

«Με τον Ιταλό υπουργό Τουρισμού Μάσιμο Γκαραβάλια συζητήσαμε την επάνοδο στην κανονικότητα, την κινητικότητα, τα πρωτόκολλα και το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. Με τον δε υπουργό Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, αναφερθήκαμε στην ενσωμάτωση και στην ανεκτικότητα που πρέπει να δείξουμε όλοι στην Ευρώπη, έτσι ώστε από την μια μεριά να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενσωματώσουμε τους μετανάστες στις κοινωνίες μας, αλλά και από την άλλη, να δεχθούν και εκείνοι τους κανόνες, τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την ευρωπαϊκή κοινωνία. Η ενσωμάτωση είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σχοινάς.

Αναφερόμενος, επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, υπογράμμισε:

«Μιλήσαμε για το ευρωπαϊκό μοντέλο των σπορ, που ειδικά μετά την κατάρρευση της αποτυχημένης προσπάθειας για την Super Lega, παραμένει ένα ευρωπαϊκό ζητούμενο. Νομίζω ότι και εκεί προχωρούμε με μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ανάγκης, στην Ευρώπη, το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα να συνεχίσουν να είναι ένας πυρήνας συνοχής. Γι’ αυτό και η UEFA θα συμμετάσχει σε αυτή την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, με μια ειδική διαδικασία συνδιαβούλευσης για το σπορ, στην οποία με χαρά θα πάρω μέρος.

Ερωτηθείς, τέλος, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν δεδομένου και του ότι το μεταναστευτικό θα αποτελέσει κύριο θέμα της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να ευνοηθεί και η όλη συζήτηση που αφορά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε:

«Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που παρουσιάσαμε την πρότασή μας για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε αυτούς τους εννέα μήνες, τα κράτη μέλη μας λένε τι δεν θέλουν. Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης που είναι, πραγματικά, ο συμβιβασμός. Δηλαδή πού ακριβώς μπορούν να συναντηθούν. Νομίζω ότι η διαδικασία αυτή σύγκλισης έχει ήδη ξεκινήσει. Η πανδημία μέχρι τώρα δεν μας βοήθησε, διότι αυτά τα θέματα χρειάζονται και εν σώματι συζητήσεις. Αρχής γενομένης από την Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας πιστεύω ότι θα ξεκινήσει μια νέα δυναμική, η οποία, ενδεχομένως, θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά σε αυτή την ευρωπαϊκή συμφωνία που τόσο χρειαζόμαστε.

πηγη