Η «βρώμικη δουλειά» στο προσφυγικό είναι όλη δική μας

Η «βρώμικη δουλειά» στο προσφυγικό είναι όλη δική μας

Βασίλης ΣκουρήςΒασίλης Σκουρής

Ο φόβος να κερδίσει η Λεπέν τον Μακρόν στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι το επιχείρημα ή το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές στην ΕΕ για να φέρουν εδώ έναν πιο εκλεπτυσμένο τραμπισμό στη διαχείριση του προσφυγικού.

Πέρασε στα ψιλά η αναγνώριση της Τουρκίας από την κυβέρνηση ως ασφαλούς χώρας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πρόσφυγες που έρχονται εδώ μέσω Τουρκίας δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία και να το υποβάλουν εκεί.

Και επειδή η Τουρκία προς το παρόν δεν δέχεται επιστροφές προκειμένου να πιέσει την ΕΕ για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, οι πρόσφυγες θα εγκλωβίζονται εδώ, σε προσφυγικούς καταυλισμούς που θα λειτουργούν ως φυλακές, καθώς δεν θα υπάρχει προοπτική εξόδου.

Εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη αυτό το βήμα στην ΕΕ το έχει κάνει μόνο ο Β. Όρμπαν.

Η κυβέρνηση ακολούθησε το παράδειγμα του αυταρχικού ακροδεξιού ηγέτη της Ουγγαρίας επειδή βόρειες χώρες της ΕΕ (μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία) έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας ζητώντας μέτρα για να μη φτάνουν μέσω παράτυπων δρόμων πρόσφυγες και μετανάστες στο δικό τους έδαφος.

Προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, η κυβέρνηση, μέσω των αρμοδίων υπουργών, προχώρησαν σε αυτή την κίνηση με την οποία η χώρα μας γίνεται το μαντρόσκυλο της ΕΕ (Economist) προστατεύοντας την από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν κάθε τόσο μας κατηγορεί για push back, δηλαδή για απωθήσεις στη θάλασσα που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Είναι προφανές ότι θα διαπραγματευτεί το προσφυγικό με τον Μπάιντεν και τις Βρυξέλλες «πακέτο» με όλα τα άλλα ζητήματα: ευρωτουρκικές σχέσεις, κυπριακό, συριακό, κουρδικό κοκ.

Και πριν καθίσει η μπίλια αυτής της πολύπλοκης και δύσκολης διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει θέση κάνοντας κάτι που καμία κυβέρνηση δεν θα τολμούσε, αν δεν είχε τόσο μεγάλη μιντιακή ασυλία και αν δεν ήταν κεντρική επιλογή στην ΕΕ να δοθεί δεξιά απάντηση στο προσφυγικό για να μη χρειαστεί να δοθεί ακροδεξιά.

Ο φόβος να κερδίσει η Λεπέν τον Μακρόν στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι το επιχείρημα ή το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές στην ΕΕ για να φέρουν εδώ έναν πιο εκλεπτυσμένο τραμπισμό στη διαχείριση του προσφυγικού.

Το βέβαιο είναι ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα το προσφυγικό θα συζητηθεί εκτενώς και ότι «νέες Μόριες» διαγράφονται στον ορίζοντα.

ΥΓ: Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η Άγκυρα μπορεί να συζητήσει το θέμα της επιστροφής προσφύγων, αρκεί να της δώσουμε πρώτα κάποιους από τους τούρκους «τρομοκράτες» που έχουν διαφύγει και βρίσκονται στη χώρα μας. Κρατείστε τη δήλωση αυτή…

πηγη