Ανοίγει ο δρόμος για τουρίστες με μη εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τουρίστες με μη εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ

Η εισήγηση της Επιτροπής έρχεται σε συμφωνία με παλαιότερη δήλωση της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να τονώσει την τουριστική κίνηση στη χώρα

Τις βαλίτσες τους για την Ελλάδα μπορούν να αρχίσουν να ετοιμάζουν όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας, αλλά έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 με εμβόλιο μη εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τη σχετική είδηση ανακοίνωσε ουσιαστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Παπαευαγγέλου, η ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγήθηκε την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στη χώρα, πέραν των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΕΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εμβόλια Novavax, Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση –που επιδιώκει να τονώσει τη μέχρι στιγμής μέτρια τουριστική κίνηση στη χώρα– είχε προετοιμάσει το έδαφος για μια τέτοια ενέργεια ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Τότε, ο κ. Θεοχάρης –αναφερόμενος στο ρωσικό Sputnik V, το οποίο δεν έχει την έγκριση του ΕΜΑ– είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα ότι «η εθνική επιτροπή εμβολιασμού της Ελλάδας περιλαμβάνει το ρωσικό εμβόλιο ως ισοδύναμο με τα ευρωπαϊκά εμβόλια για ταξιδιωτικούς σκοπούς». Διαβεβαίωσε μάλιστα πως «επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα για τους Ρώσους πολίτες που εμβολιάζονται να έρθουν χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε διαδικασία ελέγχου και πρόσθετα τεστ». 

Οι προτάσεις που εισηγήθηκε η Επιτροπή

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι μια υποομάδα επιστημόνων της Επιτροπής ανέλαβε να σχεδιάσει και να εισηγηθεί σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, με στόχο την πρόληψη της έξαρσης της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι βασικοί πυλώνες των μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή, είναι οι παρακάτω: 

► Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες θα εξετάζονται λεπτομερώς τα δεδομένα ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα.

► Η είσοδος των τουριστών στην χώρα μας θα γίνεται με την συμπλήρωση του γνωστού PLF, αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικής PCRμέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξη στην χώρα μας, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.

► Παράλληλα, όπως και πέρυσι, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του τουρίστα. Στην περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, ο τουρίστας θα παραπέμπεται σε ξενοδοχείο καραντίνας προκειμένου να απομονωθεί και να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

► Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγηθήκαμε την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στην χώρα, πέραν των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον ΕΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίναμε εμβόλια, τα εμβόλια Novavax, Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics.

► Επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.

► Διενεργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και δίδεται έμφαση στη γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων κρουσμάτων, με στόχο την πρόληψη διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

► Επικαιροποιήθηκαν οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και σε συμμετέχοντες σε κρουαζιέρες και σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.

► Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μετακίνηση τόσο Ελλήνων, όσο και τουριστών στη νησιωτική Ελλάδα. Για τη μετακίνηση αυτή, είναι απαραίτητη τόσο η συμπλήρωση ειδικής φόρμας, όσο και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.

► Αναφορικά δε με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ανά την επικράτεια, όλοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά και τονίζεται η ανάγκη άμεσου εμβολιασμού τους.

► Τέλος, φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, εφαρμόζοντας αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν το επαναλαμβανόμενο testing, τόσο των επισκεπτών όσο και των πληρωμάτων.

πηγη