Χαιρετίστηκε η καταδίκη του Mladic από τη Διεθνή Κοινότητα

By Spiros Sideris / Published on: June 9, 2021

Χαιρετίστηκε η καταδίκη του Mladic από τη Διεθνή Κοινότητα

Την καταδίκη του Ratko Mladić σε ισόβια κάθειρξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, χαιρέτησαν με ανακοινώσεις τους πλήθος οργανισμών και κρατών μεταξύ των οποίων η ΕΕ, το State Department, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και το ΝΑΤΟ.

«Η τελική απόφαση στην υπόθεση Ratko Mladić από τον Διεθνή Μηχανισμό Υποθέσεων για τα Ποινικά Δικαστήρια (IRMCT) τερματίζει μια καίρια δίκη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» αναφέρει η κοινή δήλωση του Josep Borrell με τον Oliver Varhelyi.

«Θυμόμαστε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, η βαθύτερη μας συμπάθεια είναι με τους αγαπημένους τους και αυτούς που επέζησαν. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει στη θεραπεία όλων εκείνων που υπέφεραν» συνεχίζει η δήλωση.

«Η ΕΕ αναμένει από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στα Δυτικά Βαλκάνια να επιδείξουν πλήρη συνεργασία με τα διεθνή δικαστήρια, να σεβαστούν τις αποφάσεις τους και να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους».

«Η άρνηση της γενοκτονίας, ο ρεβιζιονισμός και η δόξα των εγκληματιών πολέμου έρχονται σε αντίθεση με τις πιο θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Η σημερινή απόφαση είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, να καθοδηγήσουν την πορεία για την τίμηση των θυμάτων και να προωθήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη συμφιλίωση για να ξεπεραστούν οι κληρονομίες του πολέμου και να οικοδομηθεί μόνιμη ειρήνη» αναφέρει η δήλωση.

«Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και θεμελιώδους σημασίας για την πορεία της ΕΕ. Είναι επίσης μία από τις 14 βασικές προτεραιότητες της γνωμοδότησης της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ».

«Διεθνή και εγχώρια δικαστήρια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στις γειτονικές χώρες πρέπει να συνεχίσουν την αποστολή τους για την παροχή δικαιοσύνης σε όλα τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας, καθώς και των μελών της οικογένειάς τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Oliver Varhelyi.

Το State Department με ανακοίνωση του σημειώνει ότι «η σημερινή απόφαση του Διεθνούς Μηχανισμού Υποθέσεων για τα Ποινικά Δικαστήρια των Ηνωμένων Εθνών που επιβεβαιώνει την καταδίκη του Ratko Mladić για κατηγορίες περί γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου φέρνει ένα μέτρο της πολυαναμενόμενης δικαιοσύνης στα θύματα και τις οικογένειές τους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

«Ως πρώην Διοικητής του Σερβοβοσνιακού Στρατού, ο Mladić ήταν βασικός παράγοντας σε μια εκστρατεία με τον τρομακτικό στόχο να απομακρύνει μόνιμα τους βοσνιακούς και κροατικούς πληθυσμούς της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την επικράτεια της Σερβίας. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σηματοδοτούν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά τις προσπάθειες των δραστών να σιωπήσουν τους μάρτυρες, να διατηρήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματά τους θαμμένα και να αποφύγουν τα εντάλματα σύλληψης, η δικαιοσύνη έχει επικρατήσει σε αυτήν την περίπτωση. Εκτιμούμε το θάρρος και την ανθεκτικότητα των επιζώντων και των αγαπημένων τους ατόμων που συνέχισαν να αγωνίζονται για την επίσημη αναγνώριση αυτών των εγκλημάτων. Καθώς πλησιάζουμε στην 26η επέτειο της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, ελπίζουμε ότι η ετυμηγορία του Εφετείου θα φέρει ένα μέτρο ειρήνης στα θύματα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είμαστε ευγνώμονες για τα χρόνια δουλειάς του Διεθνούς Μηχανισμού Υποθέσεων για τα Ποινικά Δικαστήρια για την απονομή δικαιοσύνης σε αυτήν την υπόθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πιέζουν για δικαιοσύνη, αμοιβαία εμπιστοσύνη και συμφιλίωση ως το θεμέλιο της ειρήνης και της σταθερότητας.

Από την πλευρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με δελτίο τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων για την καταδικαστική απόφαση του Ratko Mladić ότι αν και η εν λόγω απόφαση δεν ανακούφισε τον πόνο των συγγενών των θυμάτων της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα, ήταν η σωστή απόφαση όσον αφορά την απονομή δικαιοσύνης.

Ελπίζουμε ότι η απόφαση θα εξυπηρετήσει την κοινωνική ειρήνη και συμφιλίωση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την περιοχή και θα συμβάλει στην πρόληψη παρόμοιων εγκλημάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε ανακοίνωση του σημειώνει: Χαιρετίζω την απόφαση του Διεθνούς Μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών Υποθέσεων για τα Ποινικά Δικαστήρια να επιβεβαιώσει την καταδίκη του Ratko Mladić. Είναι σωστό ότι θεωρείται υπεύθυνος για τα εξωφρενικά εγκλήματά του εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας χιλιάδων Βοσνίων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Το ΝΑΤΟ βοήθησε να τερματίσει δύο εθνοτικούς πολέμους στα Δυτικά Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 και να κλείσει ένα σκοτεινό και επαίσχυντο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η περιοχή παραμένει στρατηγικά σημαντική για τη Συμμαχία μας. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, προωθώντας την ειρήνη και τη συμφιλίωση» καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ./ibna

πηγη