Βάλσαμος Συρίγος: Οι εργαζόμενοι έχουν μια επιλογή, να πετάξουν το νομοσχέδιο στα σκουπίδια

Βάλσαμος Συρίγος: Οι εργαζόμενοι έχουν μια επιλογή, να πετάξουν το νομοσχέδιο στα σκουπίδια

Για να συμβεί αυτό, την Πέμπτη πρέπει να παραλύσει η χώρα – Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η απεργία θα είναι επιτυχημένη.

Το νομοσχέδιο έχει αναλυθεί σε βάθος τόσο για το αντεργατικό του μένος, όσο και για την επίθεση στην συλλογική πάλη και δράση. Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι, με την καθιέρωση της ατομικής διευθέτησης στον χρόνο εργασίας, ρίχνει τον εργαζόμενο στην «αρένα με τα λιοντάρια» και του λέει ότι «ως ίσος με τον εργοδότη, έχεις την δυνατότητα να επιβιώσεις».

Την ίδια στιγμή, καταστρατηγεί τη συλλογική οργάνωση και την αποστεώνει, επιβάλλοντας αυξημένες πλειοψηφίες, ηλεκτρονικές διαδικασίες, απομονώνοντας τον καθένα χωριστά και με διάτρητους τρόπους επιβάλλει τη θέση της εργοδοσίας. Αλήθεια για τις αποφάσεις των εργοδοτών για απολύσεις, διευθέτηση ή άλλα μέτρα, θα απαιτείται γενική συνέλευση των μετόχων; Εδώ γελάνε και οι πέτρες.

Μετατρέπει την απεργία σε συμβολική πράξη μιας και καθιερώνει ως υποχρεωτική την απεργοσπασία, μεταβάλλοντας το προσωπικό ασφαλείας σε «προσωπικό ελάχιστης παροχής υπηρεσιών», το οποίο μάλιστα θα το ορίζει ο υπουργός. Απαγορεύει το δικαίωμα του δευτεροβάθμιου να στηρίξει αγώνα που κηρύσσεται παράνομος, λες και υπάρχει κανένας που κηρύχθηκε νόμιμος.

Διευρύνει τις υπερωρίες, καταργεί την κυριακάτικη αργία. Με την ηλεκτρονική κάρτα θα επιβάλλουν τον ενεργό και ανενεργό χρόνο. Δηλαδή σε μια επιχείρηση, όταν ο εργαζόμενος περιμένει να έρθει ένα φορτηγό να ξεφορτώσει, αυτό το διάστημα θα θεωρείται ανενεργός χρόνος ή χρόνος επιφυλακής τον οποίο δεν θα πληρώνεται. Θα είναι στην δουλειά 12 ώρες και θα πληρώνεται τις 5.

Σε ένα έχει δίκιο η κυβέρνηση και δεν μπορούμε να μην το επισημάνουμε. Ακολουθεί τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που είναι 13ωρες εργασία την ημέρα, όπως προβλέπεται σε σχετικές ευρωπαϊκές «ντιρεκτίβες». Η απλήρωτη δουλειά που επιβάλλεται με αντικατάσταση του μισθού, με ρεπό, εξοργίζει τους εργαζόμενους. Όλοι γνωρίζουν ότι την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου, κανένας δεν θα πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ να πληρώνει με «ρεπό» για την αγορά τροφίμων, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε με ευρώ, τα οποία θα λείπουν από τις τσέπες των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το νομοσχέδιο-έκτρωμα με γελοία επιχειρήματα και μιλάει στους εργαζόμενους για θωράκιση του 8ωρου, ενώ στους επιχειρηματίες για καθιέρωση του 10ωρου. Θα ήταν πιο τίμιο να έλεγαν ότι το νομοσχέδιο είναι το «δίκαιο του ισχυρού» ή αλλιώς νομιμοποίηση της «εργασιακής ζούγκλας». Αλήθεια, η κυβέρνηση που λέει ότι ακολουθεί πιστά το προεκλογικό της πρόγραμμα, όταν μίλαγε για ποιοτικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αυτό το νομοσχέδιο είχε στο νου της;

Οι εργαζόμενοι έχουν μια επιλογή, να πετάξουν το νομοσχέδιο στα σκουπίδια και για να συμβεί αυτό, την Πέμπτη πρέπει να παραλύσει η χώρα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η απεργία θα είναι επιτυχημένη. Η πολύμηνη δράση των πρωτοπόρων αγωνιστών και συνδικάτων «έσπασε» την προπαγάνδα της κυβέρνησης και την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που, ενώ κάθε μέρα έβγαιναν δημόσια κυβερνητικά στελέχη και αποκάλυπταν το μέγεθος της επίθεσης, αυτοί σφύριζαν αδιάφορα. Έτσι πάμε σε μια απεργιακή απάντηση με προοπτική κλιμάκωσης.

Στην εκμεταλλευτική κοινωνία, στην οποία η πάλη είναι ανειρήνευτη μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων, υπάρχουν κάποια όρια που γράφτηκαν με αίμα. Η καταστρατήγηση αυτών των ορίων, κάνουν τον πόλεμο από συμβολικό σε κυριολεκτικό, μιας και το μόνο που έχουν πλέον να χάσουν οι εργάτες είναι οι αλυσίδες τους.

Αποδεικνύεται ότι το πακέτο των 37 δις συνοδεύεται με νέο μνημόνιο που η κυβέρνηση το ονομάζει «Ελλάδα 2.0» και η αντιπολίτευση «Ελλάδα +». Και τα δύο μνημόνια έχουν κοινό παρονομαστή, τη στήριξή των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, με αιχμή την «πράσινη» ανάπτυξη, τη στήριξή των μονοπωλίων με ζεστό χρήμα και με επιβολή γαλέρας στην εργασία. Ένα είναι βέβαιο, ότι οι εργαζόμενοι ακόμα και τσάμπα να εργάζονται, ακόμα και τις σάρκες τους να δώσουν στο σάπιο αυτό σύστημά, το οποίο υπηρετούν με θερμή όλοι οι διαχειριστές του, αυτό το σύστημα ούτε σώζεται ούτε εξανθρωπίζεται. Κι αυτό δείχνει την προοπτική του δικού μας αγώνα!

Ο Βάλσαμος Συρίγος είναι Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

πηγη