Ανεπάρκεια εμβολίων έφερε στη Γερμανία το άνοιγμα των ραντεβού για όλους

Ανεπάρκεια εμβολίων έφερε στη Γερμανία το άνοιγμα των ραντεβού για όλους

Στη Γερμανία, όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών έχουν τη δυνατότητα -θεωρητικά- να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, καθώς καταργήθηκε η σειρά προτεραιότητας. Ωστόσο η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη και τα εμβόλια τόσο λίγα που πλέον καταγράφεται σοβαρή έλλειψη εμβολίων και κυβέρνηση και οικογενειακοί γιατροί ζητούν από τους πολίτες να κάνουν υπομονή.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να έχει εμβολιαστεί έως τα μέσα Ιουλίου το 80% των ενηλίκων της χώρας, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία, ωστόσο η κατάργηση της σειράς προτεραιότητας έχει προκαλέσει δυσλειτουργίες στο σύστημα.

Η απόφαση για κατάργηση της προτεραιότητας ήρθε αφότου ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της Ομάδας 3, δηλαδή των ατόμων 60-70 ετών, των αστυνομικών και πυροσβεστών, των εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ και των ατόμων με ήδη επιβαρημένη υγεία. Την ίδια ώρα, στη διαδικασία ανοσοποίησης εντάσσονται ακόμη 6.000 γιατροί. 

Βέβαια, παρά τη γενική οδηγία, σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στα κρατίδια Σλέσβιγκ-Χολστάιν, Βαυαρία, Αμβούργο και Βρέμη η ιεράρχηση θα εξακολουθήσει να ισχύει, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανοσοποίηση των ευπαθών ομάδων.

«Αναπόφευκτη η απογοήτευση»

Στο σχέδιο για πλήρη ανοσία έως τα τέλη Ιουλίου έρχεται εμπόδιο η ανεπάρκεια εμβολίων, που οδηγεί σε καθυστερήσεις. Ο διευθυντής της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γερμανίας Γκερντ Λάντσμπεργκ δήλωσε ότι η άρση της ιεράρχησης για τον εμβολιασμό «θα οδηγήσει σε απογοήτευση» για πολλούς, αλλά είναι αναπόφευκτη, επειδή δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα αρκετά εμβόλια. 

Για παράδειγμα, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού πριν από το τέλος Ιουνίου.

Την ίδια ώρα και οι οικογενειακοί γιατροί προσπαθούν να περιορίσουν τις προσδοκίες των πολιτών. 

«Το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι δυσεύρετο και δεν επαρκεί για τη μεγάλη ζήτηση, ενώ η παράδοση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Οικογενειακών Γιατρών Ούλριχ Βάιγκελτ στις εφημερίδες του Ομίλου Funke. Όπως επισήμανε, με την προσθήκη και των παιδιών άνω των 12 ετών, αυξάνεται και η ζήτηση για εμβολιασμό. «Το σκηνικό θα παραμείνει ως έχει: εμβολιάζουμε όσο περισσότερο μπορούμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» το 45% των Γερμανών έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 80% των ενηλίκων στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά 12-15 ετών, η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) αναμένεται να συστήσει τη χορήγηση του εμβολίου πρώτα σε παιδιά με υποκείμενη νόσο, λόγω ανεπάρκειας εμβολίων.

πηγη