Μοντέλο ΗΠΑ: Εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού

Εμβόλιο χωρίς καθόλου ραντεβού: Έρχεται μοντέλο ΗΠΑ για ...

Το «μοντέλο» εμβολιασμού των ΗΠΑ κατά του κορονοϊού, είναι πιθανόν να εφαρμοστεί, υπό προϋποθέσεις, και στην χώρα μας. Επί της ουσίας προβλέπει τον εμβολιασμό των πολιτών χωρίς καν να κλείνουν ραντεβού. Χωρίς καν να μπαίνουν στη διαδικασία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, αλλά απλά με την παρουσία τους σε ένα εμβολιαστικό κέντρο να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη προοπτική η οποία προφανώς έχει να κάνει τόσο με το απόθεμα εμβολίων που θα μπορεί να έχει η χώρα μας στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής διαδικασίας όσο και στην οργάνωση των κέντρων που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή τον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση η υιοθέτηση σε πρώτη φάση ενός μοντέλου εμβολιασμού μέσα σε 2-3 ημέρες κι εν συνεχεία η λήψη του εμβολίου χωρίς ούτε καν ραντεβού, είναι ένα σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι των ειδικών και έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις.

Όταν λοιπόν πλέον τα εμβόλια θα είναι περισσότερα από τη ζήτηση, τότε θα υπάρχει και διαφορετικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο οποίος θα στοχεύει στην πιο εύκολη, άμεση και γρήγορη πρόσβαση των πολιτών στο εμβόλιο.

Στη δεύτερη φάση η διαδικασία εμβολιασμού θα απλουστευθεί κι άλλο.

  • Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μάριος Θεμιστoκλέους, στόχος είναι όταν υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων, οι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μέσα δηλαδή σε 3-4 ημέρες), ενώ όπως επισήμανε στον «ελληνικό προγραμματισμό» υπάρχει και το σχέδιο ώστε να μην χρειάζεται οι πολίτες στο μέλλον να κλείνουν καν ραντεβού για να εμβολιαστούν, απλά να σπεύδουν στο εμβολιαστικό κέντρο της επιλογής τους και να κάνουν το εμβόλιο.

Το συγκεκριμένο πρότυπο, το να εμβολιάζονται δηλαδή πολίτες χωρίς να χρειάζεται καν ραντεβού, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ωστόσο εκεί, όπως αναφέρουν και πολλοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι, ήταν… αναγκαίο κακό, καθώς το σύστημα τους δεν ήταν έτοιμο προκειμένου να σηκώσει τόσο μεγάλη βάση δεδομένων.

  • Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που χαρακτήρισαν την αμερικανική πλατφόρμα για ραντεβού με το εμβόλιο «δύσκολη στη χρήση», ενώ το σύστημα έπεφτε πολλές φορές από το overloading. Έτσι η φράση «Εμβόλιο κατά του κοροναϊού χωρίς ραντεβού» φαίνεται πως ανακούφισε τους Αμερικανούς.

Καθώς λοιπόν η κυκλοφορία στους χώρους μαζικού εμβολιασμού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, πολλές πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέριλαντ και η Φλόριντα, έχουν αρχίσει να προσφέρουν εμβολιασμούς χωρίς να χρειάζονται ραντεβού από τους κρατικούς τους ιστότοπους, σύμφωνα με μια ανάλυση του NBC News.

Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει στα αμερικάνικα μέσα ένας διαδικτυακός χάρτης στον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει σε ποια πολιτεία μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία.

Είναι προφανές πως αυτό αποτελεί ένα αρκετά προχωρημένο σχέδιο. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε τέτοιο σημείο οι εμβολιασμοί που οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έχουν βγάλει τις μάσκες τους, ενώ έχει ξεκινήσει ακόμη και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 με 15 ετών.

Προκειμένου ωστόσο να εφαρμοστεί ένα παρόμοιο μοντέλο στη χώρα μας θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν μία σειρά από στόχους, καθώς και να φύγουν από τη μέση μερικά αγκάθια που κρατούν πίσω τους πολίτες από το να κλείσουν το ραντεβού του με το εμβόλιο.

  • Βασικό αγκάθι παραμένει ακόμη το γεγονός πως ένα 30% των πολιτών άνω των 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό δεν είναι μεγάλο, αλλά μπορεί να καθορίσει την ανοσία, την ώρα μάλιστα που για να χτιστεί απαιτείται το ποσοστό του 70% του πληθυσμού.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αν υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως πάσχοντες από κοροναιό και άρα έχουν φυσική ανοσία, συν αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουμε ένα 25-30% του πληθυσμού που έχει πλήρη ανοσία.

  • Το ποσοστό αυτό απέχει αρκετά από το 70%, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς αν κυλήσουν όλα ομαλά θα μπορούσε να επιτευχθεί τον Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει και η συζήτηση για μία ενδεχόμενη τρίτη δόση του εμβολίου, ως προστασία από τις μεταλλάξεις, με ξένους αλλά και Έλληνες ειδικούς να μην αποκλείουν ένα ακόμη τσίμπημα μέσα στο 2021.

πηγη