Βόρεια Μακεδονία: Την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Zaev Erdogan στην Κωνσταντινούπολη

By North Macedonian Newsroom / Published on: June 6, 2021

Βόρεια Μακεδονία: Την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Zaev Erdogan στην Κωνσταντινούπολη

Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, σε δείπνο εργασίας στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας Venko Filipce, Zaev και Erdogan συζήτησαν τις αμοιβαίες φιλικές σχέσεις τις γεμάτες δυναμική συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε την εξαιρετικά καλή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και το υπογραμμισμένο ενδιαφέρον των τουρκικών εταιρειών να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία και να εμβαθύνουν τους επιχειρηματικούς και εμπορικούς δεσμούς.

Η οικονομική και εμπορική συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας, δήλωσε ο Zaev κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, προσθέτοντας ότι αναμένεται πιο έντονη δυναμική από την άποψη αυτή με τη σύνταξη μιας νέας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με στόχο να ανοίξουν περισσότερες πόρτες για τους Τούρκους επενδυτές.

Ο Πρωθυπουργός Zaev και ο Πρόεδρος Erdogan επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, μοιράζονται τις ίδιες αξίες όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, μέσω σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και για τις δύο χώρες, καθώς και το διεθνές.

Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, ο Πρόεδρος Erdogan είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των Τούρκων πολιτών, ως χώρα με εξαιρετικές σχέσεις και βαθύς ιστορικούς δεσμούς. Ο Erdogan τόνισε ότι παρά την πανδημία, οι δύο χώρες είχαν εξαιρετικές εμπορικές συναλλαγές το 2020 και θα συνεχίσει την παρακίνηση των τουρκικών εταιρειών να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στη Βόρεια Μακεδονία.

Τονίστηκε στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βοηθά τη Βόρεια Μακεδονία στον αγώνα κατά της πανδημίας, με την επιθυμία να εμβαθύνει τη συνεργασία στον τομέα της υγείας.

Ο πρωθυπουργός Zaev εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Erdogan θα επισκεφθεί σύντομα τη Βόρεια Μακεδονία, ως συνέχεια των αμοιβαίων επισκέψεων στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και ως ορατή συμβολή στην προώθηση των σχέσεων./ibna