Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις φρεγάτες με την αντιπολίτευση να θέτει ερωτήματα για τα 12 μίλια

Η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου για τις φρεγάτες θα ασχοληθεί με την καθαρή εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού για τα πλοία που “του κάνουν” και την επιθυμία του Μαξίμου να δοθεί το πρόγραμμα των φρεγατών στους Αμερικανούς. Δεν αποκλείεται η επιλογή να ΄ναι η εύκολη λύση του “πέτα την μπάλα στην εξέδρα και βλέπουμε”!

Από το “δεν χρωστάμε σε κανέναν” και το “θα πάρουμε το καλύτερο πλοίο” , οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν περάσει στο “είναι ακριβές οι γαλλικές φρεγάτες”, που πέρυσι τέτοια περίοδο είμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε.

Όπως φαίνεται για το θέμα θα αποφασίσει μόνος για το θέμα ,αναλαμβάνοντας και την ευθύνη

Ο Γιώργος Τσίπρας σε ερώτηση του στη Βουλή  ζητά  να μάθει εάν έχει αλλάξει η αμυντική μας στρατηγική σε ότι αφορά την ικανότητα υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τονίζει ο Γ. Τσίπρας στην ανακοίνωση του οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού είναι συγκεκριμένες και συνδέονται άμεσα με την ικανότητα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Ιόνιο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου σημειώθηκαν πρωτοφανείς παραβιάσεις από την Τουρκία το 2020.

Ο Γ Τσίπρας επισημαίνει επίσης ότι με ανησυχία παρακολουθούμε την προσπάθεια ιδιωτών ή γνωστών-άγνωστων κέντρων του εξωτερικού και του εσωτερικού, που με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα αξιοποιούν το έλλειμμα ενημέρωσης για τα κριτήρια που έχει θέσει η Κυβέρνηση, για να επηρεάσουν και να δικαιολογήσουν επιλογές με δήθεν «γεωπολιτικά κριτήρια» και προφορικές υποσχέσεις εθνικής συμπαράστασης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια κριτήρια έχει θέσει η Κυβέρνηση για την αγορά νέων φρεγατών; Άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ την εθνική στρατηγική, σε ότι αφορά την ικανότητα υπεράσπισης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο; Οι τεχνικές επιχειρησιακές εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του πρόσφατου παρελθόντος έχουν ληφθεί υπόψη ή έχουν μεταβληθεί; Άλλαξαν τα γεωπολιτικά δεδομένα και οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να δικαιολογείται επιλογή άλλου τύπου πλοίων, χαμηλότερων δυνατοτήτων;

2. Θα μας κοινοποιηθούν έγκαιρα τα σχετικά κριτήρια, ώστε να μορφώσουμε τεκμηριωμένη άποψη, όπως επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι θεσμοθετημένες κοινοβουλευτικές πρακτικές ή θα ακολουθηθεί το «Απόρρητο και κατεπείγον» των τελευταίων αμυντικών προμηθειών; Σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα επιλογές της κυβέρνησης στο πεδίο των εξοπλισμών και των συμβάσεων του ΥΠΕΘΑ όπου η εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι χαρακτηριστικά απούσα, αυτήν τη φορά τουλάχιστον προβλέπεται η σημαντική συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων μετά από ενέργειες που θα τα καταστήσουν βιώσιμα;

Η ερώτηση είναι στο πνεύμα όσων από τον Δεκέμβριο έχει πει σε συνέντευξη του στο Militaire.gr ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας:

ΠΗΓΗ