Επικοινωνία του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας του Μπάϊντεν με τον Θ.Ντόκο

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου μίλησε τηλεφωνικά με τον Θάνο Ντόκο, Σύμβουλο ΕΘνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού και αφού είπε τα γνωστά περί στηρίξεως του ελληνοτουρκικού διαλόγου μίλησε για την “επιβλαβή επιρροή” στην περιοχή και για την “ανάγκη καταπολέμησης της”. Οι Αμερικανοί έχουν την εμμονή τους με τη Ρωσία, αξιοποιούν κάθε δυνατότητα που μπορούν να έχουν στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής το δικό μας κέρδος δεν είναι αισθητό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ:

Η αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν με τον Έλληνα ομόλογο του Θάνο Ντόκο. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ χαιρέτισε την ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των δεσμών.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Αμερικανό σύμβουλο να χαιρετίζει την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Σάλιβαν υποσχέθηκε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας

Επιπλέον, συζητήθηκε η σημασία της καταπολέμησης της “επιβλαβούς επιρροής” στην περιοχή. Στο σημείο αυτό, ο κ. Σάλιβαν χαιρέτισε τις πρόσφατες κινήσεις που έκανε η Ελλάδα για την εξασφάλιση της κρίσιμης τηλεπικοινωνιακής και ενεργειακής υποδομής της. Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για θέματα κοινού συμφέροντος, τονίζοντας τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας.

πηγη