Δημοσκοπήσεις: Εντολή Μαξίμου για ανατροπή ποιοτικών χαρακτηριστικών… ενόψει ανασχηματισμού ή εκλογικού αιφνιδιασμού

Τα αποκαλυπτήρια της πολιτικής ατζέντας του κάνει σταδιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και αναπόδραστα θα απεικονίζεται στις πρωτοβουλίες του από εδώ και στο εξής είτε προχωρήσει σε επανεκκίνηση μέσω ενός ανασχηματισμού είτε επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό. 

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Διαγραμματειακού της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε το τρίπτυχο “νέοι- προοδευτικός μανδύας – κεφαλαιοποίηση εμπιστοσύνης”, που φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στην κυβερνώσα παράταξη.

  • Υπ’ αριθμόν μία στόχευση είναι οι νέοι. Η νέα γενιά είναι το ακροατήριο, που ως προσωπικό του στοίχημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει και πρέπει να συνομιλήσει μαζί της πολιτικά. Και πως αλλιώς; Οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου από τον Μάρτιο δείχνουν αποστασιοποίηση των νέων ηλικιών από το κυβερνητικό έργο.

Eνδεικτικά, έρευνα της Metron Analysis οδεύοντας προς σταδιακή άρση του lockdown τα τέλη Μαρτίου έδειχνε ότι οι αρνητικές εντυπώσεις για το έργο της κυβέρνησης αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας πληθαίνουν στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, και ιδίως στις ηλικίες 17-34 ετών. Μία γενιά η οποία δεν θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές που είχαν οι γονείς τους και “αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διαψεύσουμε στην πράξη” προτρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους συνεργάτες του.

  • Υπ’ αριθμόν δύο στόχος η αντιστροφή του δίπολου «πρόοδος -συντήρηση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στον Αλέξη Τσίπρα, που είχε επιστρατεύσει την αντίστιξη μεταξύ προοδευτικής και νεο-συντηρητικης πολιτικής στις εκλογές του 2019.

Με σημαντική διείσδυση στο χώρου του κέντρου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να διατηρήσει τα συγκεκριμένα εκλογικά ερείσματα με μεταρρυθμίσεις, που θα του επιτρέψουν να επικαλεστεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο φορέας της προόδου χάρις παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, τα μεγάλα έργα υποδομής που θα προχωρήσουν με το Ταμείο Ανάκαμψης κλπ .

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι χειρότερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός της εξουσίας. Δεν πέρασε λοιπόν απαρατήρητη η σύσταση Μητσοτάκη να μην χαλαρώνει ο κομματικός μηχανισμός με την κοινωνική αποδοχή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι απολαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως να κεφαλαιοποιούν το έργο της.

πηγη