Σκάνδαλο παράνομων μεταμοσχεύσεων οργάνων σε δημόσιο νοσοκομείο της Βουλγαρίας

Σκάνδαλο παράνομων μεταμοσχεύσεων οργάνων σε δημόσιο νοσοκομείο της Βουλγαρίας

Σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση παράνομων μεταμοσχεύσεων φαίνεται ότι εμπλέκεται δημόσιο νοσοκομείο της Βουλγαρίας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 14 μεταμοσχεύσεις σε πλούσιους πολίτες της χώρας, από ανθρώπους που ήρθαν στη Βουλγαρία από την Ουκρανία και τη Μολδαβία και εμφανίστηκαν ως «μακρινοί συγγενείς» των ασθενών. Μεταμοσχευόμενοι ήταν πλούσιοι «θείοι» τους από το Ισραήλ, την Ιαπωνία, το Ομάν και άλλες χώρες.

Ο βουλγαρικός νόμος προβλέπει ότι για να πραγματοποιηθεί μια μεταμόσχευση εκτός λίστα αναμονής, ο δότης και ο λήπτης του οργάνου θα πρέπει να είναι συγγενείς. Σύμφωνα με την έρευνα, οι φτωχοί δότες των οργάνων παρουσίαζαν πλαστά στοιχεία ταυτότητας ώστε να εμφανίζονται ως συγγενείς του λήπτη, που επίσης έδινε πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

Τελευταίο περιστατικό, η μεταμόσχευση ήπατος σε υψηλόβαθμο Βούλγαρο αξιωματούχο, που επίσης έκανε επέμβαση εκτός λίστας αναμονής.

Υποψίες ότι ακολουθούνται αυτού του είδους οι πρακτικές στη Βουλγαρία υπήρχαν πολύ καιρό, αλλά για πρώτη φορά επιβεβαιώνονται επισήμως. Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις για την κυβέρνηση Μπορίσοφ, ο οποίος αποχώρησε από την εξουσία τον Μάιο, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για τις διεθνείς διαστάσεις που μπορεί να λάβει το θέμα.

πηγη