Με νέο υπουργικό στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός – Η ημερομηνία «κλειδί» για τον ανασχηματισμό

Με νέο υπουργικό στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός - Η ημερομηνία «κλειδί» για τον ανασχηματισμό

Ο εξ απορρήτων Γ. Γεραπετρίτης άνοιξε παράθυρο για ανασχηματισμό. Η επικρατέστερη ημερομηνία

Εντείνονται τα σενάρια του ανασχηματισμού, μετά τη «χαραμάδα» που άνοιξε χθες το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Γ.. Γεραπετρίτης, με ποδοσφαιρικούς όρους. «Στο πλαίσιο της …ποδοσφαιρικής ενδεκάδας, δεν αποδίδουν όλοι το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος σημειωτέον, αρκετές φορές έχει αποδειχθεί «προφητικός» στις τοποθετήσεις του.

Άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη, δεν ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος, όταν λίγο αργότερα ρωτήθηκε σχετικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη και την μεγάλη εικόνα για ολόκληρη την κυβέρνηση. Και προφανώς, όλοι και όλα αξιολογούνται», είπε η κυρία Πελώνη.

Το αρχικό σενάριο που είχε συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τοποθετούσε χρονικά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είτε το φθινόπωρο, πριν τη ΔΕΘ, είτε λίγο αργότερα. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η υπόθεση της ασφάλειας, και για την ακρίβεια, της ανασφάλειας που έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη τα αλλεπάλληλα μαφιόζικα, αιματηρά χτυπήματα, μέρα μεσημέρι στην Αθήνα, φέρνουν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Το κλίμα στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, ωστόσο, είναι διαφορετικό, ιδιαίτερα από όσους εξ αρχής τον θεωρούσαν «ξένο σώμα» στη ΝΔ και σήμερα αξιοποιούν τη συγκυρία για να ρίξουν βέλη.

Το κλίμα προβληματισμού και δυσαρέσκειας έχει φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο. Άλλωστε, η «ελεύθερη πτώση» του ποσοστού των πολιτών ( από πάνω από 50% σε μόλις 28%) που είναι ικανοποιημένη από την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της ασφάλειας, στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, απλώς επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζουν στην κυβερνητική παράταξη:

Ότι η προεκλογική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για «νόμο και τάξη» κινδυνεύει να μετατραπεί σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης και μάλιστα σε μία στιγμή κρίσιμη, που προσπαθεί να εξέλθει από τη στενωπό της πανδημίας και των συνεπειών της. Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι κατά τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών, το ζήτημα της ασφάλειας είναι ένα πεδίο στο οποίο δεν μπορεί εύκολα να επενδύσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

Σ αυτό το φόντο, επανέρχεται δριμύτερο το σενάριο του ανασχηματισμού λίγο πριν ή ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκλογική νίκη της ΝΔ, στις 7 Ιουλίου. Κάποιοι, μάλιστα, εισηγούνται να γίνει ανήμερα των δεύτερων κυβερνητικών γενεθλίων της Ν. Και όσοι το εισηγούνται, έχουν βάσιμα επιχειρήματα : Η πολύ δύσκολη περίοδος διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης έχει τελειώσει ( προς ώρας, έστω ), η κυβέρνηση έχει «απλώσει τραχανά», με δύσκολα θέματα τα οποία προοιωνίζονται συγκρούσεις, τα προβλήματα και τα στοιχήματα της επόμενης περιόδου είναι κρίσιμα και μέσα σε όλα, έρχονται και οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, που έχει τη δική της θέση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Το σίγουρο, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, είναι ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να πάει στη ΔΕΘ, με νέο κυβερνητικό σχήμα και με βασική επιδίωξη να ενισχύσει τους δύο τομείς του κυβερνητικού έργου που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα : Την καθημερινότητα των πολιτών και τα οικονομικά.

Η αποστροφή του κ. Γεραπετρίτη, έφτασε με ταχύτητα στα υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, καθώς όλοι θυμούνται ότι ήταν ο υπουργός Επικρατείας που προανήγγειλε τον προηγούμενο ανασχηματισμό, λίγο πριν τον επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός. Και όπως είναι αναμενόμενο, σε κάποια υπουργεία επικρατεί κλίμα νευρικότητας και σε κάποια άλλα όχι…

πηγη