Θύελλα στις ΗΠΑ από τη δήλωση Φάουτσι ότι ο κορονοϊός ίσως διέρρευσε από εργαστήριο (vid)

Θύελλα στις ΗΠΑ από τη δήλωση Φάουτσι ότι ο κορονοϊός ίσως διέρρευσε από εργαστήριο

Σε πολιτική σύγκρουση εξελίσσεται στις ΗΠΑ η αποκάλυψη μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κορυφαίου επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ο νέος κορονοϊός να έχει ξεφύγει από κινεζικό εργαστήριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είναι υπέρμαχος αυτής της θεωρίας, έκανε μια οργισμένη δήλωση, ζητώντας να υποχρεωθεί η Κίνα να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις για τις συνέπειες της πανδημίας στις ΗΠΑ, ενώ ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη στήριξή του στον Φάουτσι.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του καθηγητή Φάουτσι δόθηκαν στη δημοσιότητα, αν και πολλά σημεία τους έχουν καλυφθεί καθώς περιέχουν απόρρητα στοιχεία, έπειτα από αίτημα των ΜΜΕ στο πλαίσιο της διαφάνειας όσον αφορά ενέργειες δημοσίων λειτουργών. Τα μηνύματα αυτά δεν περιέχουν κάτι μεμπτό για το πώς έδρασε ο Φάουτσι, αντίθετα δείχνουν ότι έχει ενεργήσει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο συντηρητικοί πολιτικοί, σύμμαχοι του Τραμπ και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ισχυρίζονται ότι ίσως προσπάθησε να συγκαλύψει πιθανές ευθύνες της Κίνας για τη διάδοση της πανδημίας.

Σε ένα από αυτά τα μέιλ ο Δρ Φάουτσι αναφέρει ότι βοήθησε να συγκεντρωθεί ένα ποσό περίπου 600.000 δολαρίων το οποίο κατευθύνθηκε σε οργανισμό που χρηματοδοτεί την έρευνα για τον κορονοϊό στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, πόλη στην οποία ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το γεγονός έχει δημιουργήσει θύελλα, καθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει να διερευνηθεί αν ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο.

Ο Άντονι Φάουτσι απαντώντας στις επικρίσεις, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάτι ύποπτο στη διαδικασία αυτή, και μιλώντας στο CNN είπε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τη διαρροή του ιού από εργαστήριο, αλλά ο ίδιος θεωρεί «τραβηγμένη τη θεωρία ότι η διαρροή του κορονοϊού έγινε επίτηδες. Δεν μπορεί να ήθελαν να κάνουν κάτι με στόχο να βλάψουν τρίτους και το οποίος θα έθετε σε κίνδυνο τους ίδιους τους Κινέζους». 

Ωστόσο όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ από το να επιτεθεί στον Άντονι Φάουτσι, με τον οποίο είχε συγκρουστεί στη διάρκεια της θητείας του, καθώς ο Φάουτσι επέμενε στη λήψη αυστηρών μέτρων πρόληψης, ενώ ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, έως ότου ασθένησε και ο ίδιος, αμφισβητούσε την επικινδυνότητα της κατάστασης. Μετά πάντως έσπευσε να εμβολιαστεί από τους πρώτους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έγραψε ότι «Είχα δίκιο!» Και πρόσθεσε: «Τι ήταν αυτό που ήξερε ο Φάουτσι για την έρευνα στην Κίνα και δεν το είπε; Η Κίνα πρέπει να πληρώσει 10 τρισ. στις ΗΠΑ και τον κόσμο για τη ζημιά και τον θάνατο που προκάλεσε».

Στήριξη από τον Λευκό Οίκο

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν στηρίζει πλήρως τον καθηγητή Φάουτσι. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τον χαρακτήρισε «αναμφισβήτητο πλεονέκτημα» όσον αφορά την ανταπόκριση των ΗΠΑ στην πανδημία. 

Επισήμανε δε ότι «ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θεωρούν ότι ο Δρ Φάουτσι έπαιξε καταπληκτικό ρόλο στο να θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο, καθώς υπήρξε η φωνή που ενημέρωνε το κοινό σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας».

Εδω το video:

blob:https://nypost.com/d4154cb0-316e-4863-b66f-54a2ae9527ad

πηγη