Γιώργος Καπόπουλος: Προεξόφληση αδιεξόδου…

Αν αποκλείσουμε την παράδοση άνευ όρων του Ερντογάν στον Μπάιντεν δεν μένει τίποτε άλλο ως εναλλακτική λύση παρά η φυγή προς τα εμπρός με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δύο βδομάδες πριν την συνάντησή του με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν προεξόφλησε την αποτυχία ενός τετ α τετ που διεκδικούσε επί μήνες και το οποίο διασφάλισε στο ίδιο τηλεφώνημα στο οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου του ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την σφαγή των Αρμενίων το 1915 ως Γενοκτονία.

Αδιαπραγμάτευτος στο θέμα των S-400 o Ερντογάν επανέλαβε την γνωστή καταγγελία των ΗΠΑ ότι συνεργάζονται με το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ ΥΡG.

Σε ότι αφορά την Γενοκτονία των Αρμενίων ειρωνεύθηκε τον Μπάιντεν διερωτώμενος αν δεν έχει δουλεία να κάνει.

Δεν δίστασε τέλος να τονίσει ότι σε αντίθεση με την καλή συνεργασία και τακτική προσωπική επικοινωνία που είχε με τον Μπους τον νεότερο, τον Ομπάμα και τον Τραμπ δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Μπάιντεν.

Τα παραπάνω δεδομένα δεν μπορούν να αλλάξουν μέσα σε δέκα μέρες οπότε εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί ο Ερντογάν έκαψε όσες προσδοκίες έχουν επενδυθεί τουλάχιστον για μια προσεκτική διαχείριση διμερών διαφορετικών προσεγγίσεων.

Ο Ερντογάν που είχε υπερεπενδύσει στο τηλεφωνικό ειδύλλιο με τον Τραμπ δεν πήρε το μήνυμα που εξέπεμψαν οι ΗΠΑ με τις δηλώσεις Πομπέο λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές και την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο.

Η Ουάσιγκτον δεν διαπραγματεύεται ούτε επί μέρους ούτε συνολικά την έγκρισή της η έστω την ανοχή της στην περιφερειακή γεωπολιτική Ατζέντα του Ερντογάν, απλά απαιτεί την επιστροφή της Τουρκίας στην δυτική συμμαχική κανονικότητα δηλαδή στην αυτόματη στοίχιση της Άγκυρας με την περιφερειακή αμερικανική Ατζέντα.

Η συνέντευξη Ερντογάν λίγο μετά την επίσκεψη στην Τουρκία της υπ αριθμόν 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σέρμαν πιστοποιεί ότι ο Λευκός Οίκος του ζητά να παραδοθεί άνευ όρων.

Με τα παραπάνω δεδομένα η πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη συνάντηση των Βρυξελλών στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούσε να είναι μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων συνοδευόμενη από μια γενικόλογη ευχή για συνέχιση του διαλόγου.

Και η περίπτωση αυτή δεν θα ταίριαζε με την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική του Ερντογάν ,δείγμα γραφής της οποίας υπήρξε η πρόσφατη συνέντευξη.

Ο Ερντογάν ξέρει ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του με την Οικονομία να έχει αποβεί πολλαπλασιαστής πολιτικής φθοράς.

Αν αποκλείσουμε την παράδοση άνευ όρων δεν μένει τίποτε άλλο ως εναλλακτική λύση παρά η φυγή προς τα εμπρός με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αν στις ΗΠΑ επενδύουν την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία για την μετά Ερντογάν εποχή , τότε ο ένοικος του Λευκού Ανακτόρου έχει κάθε κίνητρο μέσω της αναβάπτισης του στην λαϊκή νομιμοποίηση να διαμηνύσει ότι θα χρειασθεί να περιμένουν πολύ.

Εξυπακούεται ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι άναμμα σπίρτου σε πυριτιδαποθήκη καθώς οι εξελίξεις μπορεί ανά πάσα στιγμή να τεθούν εκτός ελέγχου και εκτός ακόμη της προσχηματικής κοινοβουλευτικής και δημοκρατικής νομιμότητας που έχει απομείνει μετά την πρωτοφανή αυταρχική εκτροπή του καθεστώτος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ένα είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν δεν θέλει και δεν μπορεί να περιμένει την σκληρή εκλογική του ήττα στο τέλος της πενταετούς θητείας του στα τλελη της Άνοιξης του 2023…

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)

πηγη