Η ασφάλεια των πολιτών προκαλεί ανασφάλεια και νευρικότητα στην κυβέρνηση

Η ασφάλεια των πολιτών προκαλεί ανασφάλεια και νευρικότητα στην κυβέρνηση

«Πυρετός» στο κυβερνητικό επιτελείο για το κενό στην ασφάλεια των πολιτών. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Τα «κακά μαντάτα» για τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με την παρατεταμένη αδυναμία του να μειώσει τη διαφορά από την κυβερνητική παράταξη, παρά τη δεδομένη φθορά, επανέφεραν στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου τη λογική του ανοίγματος μετώπων με την αντιπολίτευση.

Υπάρχει, όμως, και ένας δεύτερος λόγος για τον οποίον το κυβερνητικό επιτελείο επιλέγει ταυτόχρονα με τον απεγκλωβισμό από το επίπονο lockdown να περάσει μια σειρά από «καυτά θέματα», όπως το εργασιακό, η αξιολόγηση των καθηγητών και η αστυνόμευση των Πανεπιστημίων: Να κερδίσει πόντους στην ιδεολογική μάχη με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε μία στιγμή, που δέχεται πλήγμα ένας από τους πυλώνες της φιλελεύθερης παράταξης : Η ασφάλεια των πολιτών.

Στην κυβέρνηση έχουν επίγνωση ότι τα αλλεπάλληλα αιματηρά χτυπήματα του τελευταίου διαστήματος, τα οποία δημιουργούν την αίσθηση περί ανεξέλεγκτης δράσης της greek mafia, αυξάνουν έντονα την ανασφάλεια των πολιτών –κάτι που συνιστά σημαντικό ζήτημα για μία κυβέρνηση με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της παρούσης.

Ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης, πέρασε στην αντεπίθεση για να αποκρούσει τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, κορυφώνοντας τη ρητορική του, και κηρύσσοντας «πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα». Ταυτοχρόνως, παρέδωσε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα φάκελο με 500 ονόματα νονών και συνεργατών που δρουν στο οργανωμένο έγκλημα, από τον οποίον προκύπτει ότι από το 2009 έως το 2021 εκτελέστηκαν 45 συμβόλαια θανάτου, ενώ σημειώθηκαν δεκάδες απόπειρες δολοφονίας. Μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2017-2021) έγιναν 22 δολοφονίες και 6 απόπειρες δολοφονίας, εκ των οποίων οι 14 ήταν συμβόλαια θανάτου.

Παρά τις παραπάνω κινήσεις αλλά και το γεγονός ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η αυστηροποίηση του ποινικού νόμου, κυβερνητικοί βουλευτές παραδέχονται ότι αν δεν υπάρξουν ταχύτατα αποτελέσματα, τότε οι συνέπειες θα αποτυπωθούν στην κυβερνητική εικόνα.

Aυτό το γνωρίζουν καλά στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις για τη διαχείριση του προβλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα το αναθεωρημένο σχέδιο δράσης για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα. Στο επίκεντρο των αρχών βρίσκεται η δράση 14 εγκληματικών οργανώσεων, την οποία κυριολεκτικά έχουν «ξετινάξει» τα αρμόδια στελέχη της ΕΛΑΣ. Ταυτόχρονα, για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη, προβλέπεται η αύξηση των περιπολιών σε σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος και η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων ομάδων ταχείας επέμβασης.

Πέραν των παραπάνω, κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνδέουν την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τώρα στο προσκήνιο το ζήτημα της αστυνομίας των Πανεπιστήμιων, ακριβώς για να στείλει μήνυμα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην αστυνομία στα ΑΕΙ – άλλωστε δημοσιεύτηκε ήδη η προκήρυξη για τις θέσεις των ομάδων προστασίας των ΑΕΙ. Κατά τις ίδιες πηγές, οι 400 Ειδικοί Φρουροί, με δυνατότητα επιπλέον πρόσληψης άλλων 600 από τη λίστα επιλαχόντων, αναμένεται να προσληφθούν το αργότερο ως τον Αύγουστο, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευσή τους και να βρίσκονται ήδη στα πόστα τους το φθινόπωρο.

Στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένουν ένα θερμό φθινόπωρο με σκληρές κινητοποιήσεις φοιτητών αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

πηγη